„Не сме във война, Борисов използва руска опорка в офертата за правителство“

22:32, 07 окт 22 / Политика 25 2751 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ГЕРБ предлагат обединение в името на мира и войната. Но да се твърди, че ние сме във война, е опорка на Кремъл. Всеки който казва, че сме във война, включително и г-н Борисов, използва руска опорна точка. Това каза бившият премиер Иван Костов в ефира на БНТ.

Русия казва, че воюва с целия Запад, където е и България, но Западът казва, че не воюва с Русия. Западът действа по силата на международните отношения - Украйна иска помощ, защото е нападната от Русия и страните дават помощ, но не воюват с Русия, добави бившият премиер. 

Според него ГЕРБ отказват да понесат отговорността за съставяне на правителство и искат отговорността да се понесе от всички. „ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението, когато са сваляли предишното правителство, а носят отговорност към мира и войната, грубо казано. В името на това не поемат онази отговорност, персоналната, партийната и настояват, че трябва на друго ниво да се понесе отговорност, тоест от всички“, смята Костов.

По думите му при нормални отношения в една консолидирана демокрация това е разумно, по думите му обаче в случая ГЕРБ не облекчават решението на другите, а по-скоро го провокират.

Преходът у нас ще приключи, когато посткомунистите станат малцинство. Виждам това вече да се случва, коментира бившият премиер.

Ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява

Костов е на мнение, че по времето на Елцин Русия е тръгнала по пътя на демокрацията и била нещо съвсем различно от възстановяването на неоимперската политика от Путин. 

„Тогава всички мислеха, че Русия необратимо ще влезе в глобалния свят, глобалното общество и ще се демократизира, което е дълбока заблуда на либеарлите. Русия не е константа, няма константи в политиката, нищо не е постоянно и безспорно. (...) Всъщност, ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:07, 08 окт 22

Перфектен анализ. Ако през 2001 година беше спечелил изборите, сега щяхме да сме просперираща България. Но явно задкулисните сили с инсталирането на Симеон са имали планове да доограбят България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама