Мика Зайкова: Не сме в парламента, защото говорим истината

09:48, 08 окт 22 / Политика 25 2533 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Истината се плаща скъпо. Затова ние не сме там (в парламента, б. р.), защото имаме лошия навик да говорим истината. Това заяви Мика Зайкова от „Има такъв народ“ пред БНТ.

Ние ако искахме да сме там, щяхме да сме още в коалиция и да си взимаме от разни хора. Вместо да купуваме евтин газ, щяхме да купуваме скъп газ и да си делкаме парите, ама не го правихме. Тук през цялото време има руски газ, но много по-скъп“, коментира тя.

Според Зайкова инфлацията у нас е особена, а нейното лечение се инвестициите. По думите на икономиста техниката и технологията на България са на ниво 50-те години на 20-и век, защото 92% от бизнеса е съставен от малки и средни предприятия. Мика Зайкова заяви още, че сме похарчили 825 млн. лв. за капиталови разходи тази година.

Може да ми се обидят младите господа от „Продължаваме промяната“, ама те не знаят какво е държава, а искат да я управляват. Извинявайте, ама така не се управляват финанси и държава като България, която се нуждае от инвестиции. За първото полугодие ние имаме минус 532 милиона евро чужди инвестиции“, каза тя.

Има нужда от ръст на минималната заплата, защото той в момента е 8%, а инфлацията е 18%, подчерта Зайкова. Според нея се задава сериозна рецесия в Европа: „Италия е фалирала държава, тя не може да си подаде вътрешен дълг. 11 държави, между които и Германия, имат ръст на дълга над 60%, някои даже и над 100. Ние засега сме добре - 29,2%, но ще започнем с бързи крачки да вървим към 40%. Когато ти обещаваш пари на майките, на пенсионерите, на бедните и когато бъркаш социалното подпомагане с пенсионната система, нещата се разбъркват“, коментира тя.

Попитайте г-жа Велкова (служебният финансов министър, Росица Велкова, б. р.) какво е състоянието на бюджета и тя ще ви каже, че пари няма, коментира Мика Зайкова. Храните са поскъпнали с 24% през последото тримесечие, водата - с 40%, каза още тя.

Планът за възстановяване ще ни донесе 13 млрд. евро не знам кога. Ако ние сега не направим правителство и не приемем тия 22 закона, няма да видим и един цент. Друго, което удобно се премълчава, е, че от 2023 г. няма да има регулирани цени, тоест, аз и вие вкъщи ще плащаме тока колкото струва, а не колкото ни е казал КЕВР“, посочи тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:46, 08 окт 22

Много изкуфяла бабичка. Гледай си старините, и се оттегли с достойнство. И по синдикални въпроси са и стари възгледите. Истината е, че ИТН са продукт на ДПС, Стоян Денчев и ГЕРБ с цел саботаж на новата генерация ПП. Откраднаха протеста и се наместиха да крадат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама