България сред петте страни в ЕС с най-много хора, които не спортуват

10:24, 09 окт 22 25 1905 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Колко често спортувате? А каква част от деня прекарвате седнали? Какво ви мотивира да правите упражнения и какво ви пречи?

Оказва се, че България е сред петте страни в Европейския съюз, където най-много хора заявяват, че никога не спортуват и не правят упражнения. За най-много българи основна пречка пред физическата активност е липсата на време, показва проучване на Евробарометър. В България интервютата са направени от Kantar TNS BBSS сред 1039 респонденти в периода 19 април - 16 май 2022 г., пише „Дневник“.

Кой спортува най-рядко

Едва 4% от българите спортуват редовно, а с известна регулярност това правят 17% от хората в страната. Най-голям процент от анкетираните (61%) са заявили, че никога не спортуват, а рядко спортуват 18%.

Делът на спортуващите в ЕС е по-висок - 6% правят упражнения редовно, а 32% - с известна регулярност. И в ЕС е най-голям процентът на хората, които казват, че никога не спортуват - 45 на сто, рядко правят физически упражнения 17 на сто.

Както средно за Евросъюза, така и в България повече жени (съответно 65% и 82%), отколкото мъже (57 и 76 процента) заявяват, че никога или рядко спортуват. От гледна точка на социално-професионалната категория най-често в ЕС това са домакините (80%), а в България - пенсионерите (94%).

С физическа дейност извън спорта, например каране на велосипед, градинарство, танци и други, редовно се занимават 8% от българите и 14% от гражданите на ЕС, а с известна регулярност - съответно 25 и 36 процента. С подобни дейности никога не се занимават 42% от анкетираните в България и 31% средно за ЕС, а рядко - съответно 25 и 19 на сто. Отговор „никога” или „рядко” най-често дават домакините - 67% в ЕС и 78% в България.

Кой по колко седи

В Евросъюза и в България най-много хора (съответно 43% и 42%) прекарват в седнало положение през деня между 2 часа и половина и 5 часа и половина. Това време включва и часовете, прекарани пред телевизора, в учене, на гости при приятели или на бюрото.

Двадесет и осем процента средно в ЕС и 35% в България прекарват между пет и половина и осем и половина часа седнали.

Над осем и половина часа в седнало положение се събират на 11% в ЕС и на 9% в България, а под два и половина часа - на съответно 16 и 11 на сто.

Средно в Европейския съюз най-много анкетирани спортуват на открито (47%; в България - 41%), докато повечето българи предпочитат да правят упражнения удома (47%; в ЕС - 37%).

Няма време

В България най-често хората се занимават със спорт, за да подобрят здравословното си състояние или за да се отпуснат (и двете по 33%), а като основна причина да не спортуват редовно най-висок процент от анкетираните (44 на сто) посочват липсата на време. Двадесет и осем процента не са мотивирани или не ги интересува. Това е вторият най-чест отговор. Трети по популярност отговор, даден от 20% от запитаните, е поради увреждане или заболяване.

Къде е България

Оказва се, че България е сред петте страни в ЕС, където най-много хора заявяват, че никога не спортуват и не правят упражнения. Това са:

Португалия - 73%;
Гърция - 68%;
Полша - 65%;
Румъния - 62%;
България - 61%.

На другия полюс са:

Швеция - 12%;
Дания - 20%;
Люксембург - 21%.

Интересно е да се отбележи, че България е страната в ЕС, в която най-нисък процент анкетирани са съгласни с твърдението, че мястото, където живеят, им предлага много възможности да бъдат физически активни - 13 на сто са напълно съгласни, 28 на сто са склонни да се съгласят.

Отново най-нисък дял от запитаните в ЕС (41%) смятат, че местните спортни клубове им предлагат много възможности да са физически активни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама