Aроматът на храна действа като „машина на времето“

19:14, 15 окт 22 / Любопитно 25 2094 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Откритието може да помогне в изучаването на деменцията и в търсенето на методи за борба със заболяването. В изследването са участвали 12 възрастни доброволци. За целите му неговите автори са събрали 72 спомена, половината от които свързани с храна.  За да създадат индивидуални сигнали за всеки участник въз основа на миризми и вкусове, специалистите са отпечатали на 3D принтер ароматизирани ядливи топчета, имитиращи храна, която доброволците някога са опитвали, предава БТА. 

Участниците са помирисвали и опитвали топчетата, след което са разказвали за събития от миналото. Методът е помогнал на повечето пенсионери по-ясно и детайлно да си припомнят случки дори отпреди 25 години, за които в обикновени дни не биха се сетили.

Учените обясняват, че е възможно различните ястия да събуждат много стари спомени, които се крият в най-отдалечените „рафтове“ на мозъка на възрастните хора.

Според изследователите резултатите могат да помогнат за изучаването на деменцията и търсенето на начини за борба с нея - например създаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама