Помните ли предизвикателството с ледената кофа? Събрало е 115 млн. долара

14:15, 11 окт 22 / Свят 25 2365 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През късното лято на 2014 г. никой от нас не можеше да отвори социалните си мрежи без да види поне едно видео, на което приятел или известна личност се залива с кофа ледена вода.

Предизвикателството с ледената кофа беше започнато с цел дарение на средства за проучването и лечението на атрофичната латерална склероза. Заболяването, познато още като болестта на Лу Гериг, е прогресивно неврологично състояние, при което се увреждат нервните клетки в мозъка и гръбнака. Това води до загуба на двигателни функции и в крайна сметка на смърт.

Оказва се, че безобидното предизвикателство е успяло да събере над 115 милиона долара, а с тях е финансирано проучването на ново и много обещаващо лекарство за състоянието.

Заливането с ледени кофи става толкова популярно, че редица знаменитости, сред които Бил Гейтс и Жабокът Кърмит се включват. Накрая на видеото всеки участник предизвиква свои приятели и ако те се включват, първият дарява пари на Асоциацията за проучване на атрофичната латерална склероза.

През последните години започна да става ясно точно колко пари е събрало интернет предизвикателството. През 2019 г. асоциацията отчита, че приходите им са се увеличили с 20% повече от очакваното. От всички събрани пари, 2,2 млн. долара са използвани за разработка на ново лекарство, което е одобрено от Федералната лекарствена агенция на Съединените щати. Очаква се то значително да подобри живота на болните, тъй като значително забавя ефектите на болестта.

Това е огромна победа за всички. Лекарството определено не е лек, но дава много надежда на хората, които са болни. Това показва силата на социалните мрежи и как можем да ги използваме за добро“, казва президентът на Асоциацията Каланет Балас, пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама