Скандал преди първото заседание: Да бъде ли поканена Митрофанова

09:38, 12 окт 22 / Политика 25 2233 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Да бъде ли поканен посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание. Такъв въпрос са повдигнали парламентарно представените партии на работа среща вчера и изглежда се е превърнал в поредната ябълка на раздора.

Предложението да се спести поканата на руския посланик идва от Надежда Йорданова от „Демократична България“, като към онзи момент тя е била подкрепена единствено от „Продължаваме промяната”, съобщи Ивайло Мирчев във Facebook.

Протоколът изисква на първото заседание на Народното събрание да присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус. Според ПП и ДБ обаче Митрофанова е представител на страна агресор и не бива да бъде канена на откриването. По-късно от ГЕРБ също разпространиха своя официална позиция, в която посочват, че партията е била първата у нас, която се е противопоставила на агресията в Украйна, и също е против присъствието на руския посланик в парламента.

Петър Петров от „Възраждане“ коментира пред bTV, че дали Митрофанова ще присъства зависи от администрацията на Народното събрание. „Аз попитах риторично дали президентът ще бъде канен. България все още има демократични отношения с всяка една държава и се надявам това да продължи“, посочи той. БСП също са подкрепили тази позиция.

Все още няма позиция на ДПС и „Български възход“.

Така на практика не се е стигнало до никакво решение. Това означава, че най-вероятно администрацията на парламента ще спази протокола такъв, какъвто е и в крайна сметка ще изпрати покана и на Митрофанова.

Преди дни президентът издаде указ, с който свика първото заседание на 48-ото Народно събрание за 19 октомври.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама