Над 13 хил. румънци чакаха цяла нощ, за да се поклонят на мощите на Св. Параскева

10:32, 14 окт 22 / Свят 25 2411 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Над 13 500 поклонници прекараха изминалата нощ на опашка в студа в североизточния румънски град Яш, за да се поклонят пред мощите на Света Параскева (известна също като Петка Българска – бел. прев.), съобщава агенция Аджерпрес.

Света Параскева е особено известна на гръцката, румънската, българската, руската и сръбската православна църква. Тя е родена в село Епиват на Мраморно море около началото на XI век. Параскева (Петка) умира на 27-годишна възраст.

През 1238 г. цар Иван Асен Втори пренася мощите й в Търново (днешно Велико Търново), където се пазят до превземането на града от турците. След дълги странствания през 1641 г. мощите ѝ са предадени на молдовския владетел Василе Лупу в знак на благодарност за изплащането на дълговете на патриаршията към турците и са положени в църква в град Яш. Мощите на Света Параскева, които притежават целителна сила, са и символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямска асимилация.

Всяка година около 14 октомври, когато православните християни празнуват празника на светицата, град Яш се превръща в поклоннически център.  

Петковден е

Тази година мощите на Света Параскева са поставени в специален балдахин в двора на Митрополията на Молдова и Буковина в град Яш. По данни на жандармерията от 8 октомври, когато започна поклонническото пътуване, до днес сутринта през специалния навес са преминали около 166 800 души, пише БТА.

През изминалата нощ около Митрополията се образува опашка от няколко километра. На няколко души бе оказана медицинска помощ заради студа, умората и липсата на храна. От началото на поклонническото пътуване до днес сутринта медицинска помощ е оказана на  201 души, а 14 от тях са били откарани в болница.

През нощта поклонниците получиха чай и кафе, както и пакети с храна от доброволци.

Мощите на светицата са положени през 1641 г. в църквата на Тримата йерарси, която днес е под патронажа на ЮНЕСКО и е замислена като ковчег на Света Параскева. Те остават там до декември 1888 г., когато по чудо избягват пожар и по-късно са преместени в новата митрополитска катедрала в Яш, където се намират и до днес.

През 1955 г. Светият Синод на Румънската православна църква взема решение да обобщи култа към Света Параскева. Тогава е определена и датата на празника на светицата - 14 октомври.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама