Радев: Унизително е политиката да се занимава с покани на посланици

11:08, 14 окт 22 / Политика 25 2438 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Унизително е политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства, или да отсъства на откриването на Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев по повод решението да не бъдат изпратени покани на посланиците на Русия и на Беларус за откриването на 48-ото Народно събрание.

Очаквам час по-скоро партиите да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите – бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите“, добави той.

„Що се отнася до видеообръщението на украинския президент Володимир Зеленски, имам чувството, че партиите се надбягват коя по-бързо ще загърби проблемите на българите“, каза Радев.

Цирк „Митрофански“ - само за вас

Изказването му бе пред Паметника на летеца, до сградата на Народното събрание, по повод Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили.

„Ако няма редовно правителство, означава че няма да има и парламент. Трябва да бъдем оптимисти. Партиите трябва да решат – правителство на всяка цена с много компромиси и риск от бърз срив или отиване на нови избори. Очаквам час по-скоро партиите да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите“, добави Радев.

Той подчерта, че е крайно време да се осъзнае, че в Европа бушува война. „Как да охраняваме небето си? Знаете кои български политици оставиха България без самолети, питайте тях“, обърна се Радев към медиите в отговор на въпрос за поисканите оферти на Швеция, Франция, Израел и САЩ за наемане или закупуване на самолети за българските ВВС“, попита държавният глава.

БСП иска среща за бюджета, такава за Зеленски била „излишна“

„При предстоящите консултации за формиране на правителството ще търся отговор от партиите какви решения предлагат за гарантиране на въздушния си суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила. Още през юни предишното правителство изпрати писма с искане за оферти за изтребители на лизинг“, припомни президентът, цитиран от bTV.

Радев обясни, че е дал достатъчно време на партиите да загърбят противопоставянето и да постигнат диалог. Той призова това време да се използва разумно. „От намирането на общи интереси в името на нашето общество зависи дали ще има редовно правителство. След като се конституира НС, ще обява и кога ще връча първия мандат. Партиите да търсят области за обединяване“, заяви той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:59, 14 окт 22

Унизително е президента да сваля законно правителство.Петков и Василев ще бъдат и щете дерът жив един ден и цялата хунта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама