Ясно е кой е хакерът, атакувал държавата

16:40, 16 окт 22 25 2164 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Установено е конкретното лице, извършило хакерската атака срещу български правителствени сайтове. Това съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от БНТ. 

Борислав Сарафов не уточни името на уличения, на подчерта, че разследващите знаят пълните данни за самоличността, адреса и местонахождението му.

Той каза, че лицето не се намира в България, а на територията на Русия. „Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация“, добави Сарафов, цитиран от БТА. Той допълни, че предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването.

По време на хакерската атака са направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над 10 сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки.

Системата за киберсигурност е реагирала, защити са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Не е атакувана и няма компрометирана информация и данни.

Сарафов съобщи, че според Телеграм - канала на групировката „Килнет“, която действа на Русия, тази атака е била предупреждение.

Явор Колев: Около 50 такива атаки има от началото на войната

Около 50 хакерски атаки вече са направени от началото на войната в Украйна, коментира бившият шеф по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев„Това е ежедневие. Не е тест. Такива атаки има от февруари месец. Над 50 са те по инфраструктура на държави, подкрепящи Украйна", обясни Колев пред bTV.

Най-много са кибератаките в Украйна, миналата седмица е имало такава атака в САЩ. Основната цел на този вид атаки е пропагандата. Участниците са известни – това е руската хакерската група Килнет".

„Американските служби познават участниците. Тези лица ще бъдат предадени на международното правосъдие в много кратък срок", убеден е Явор Колев.

„Атаката е била за отказ от услуги. Тя няма за цел да открадне данни. Тук говорим за кибертероризъм", смята експертът по киберсигурност Светлин Илиев. Според експертите, българските служби са се справили бързо и добре с атаката.

Хакерската атака имаше предимно рекламен характер"

„Информацията е, че имаше хакерска атака, която не е нещо изключително, не е сериозен проблем за институциите, защото цели само сриване на сайтовете. Т.е. тя има предимно рекламна цел на хакерите. Затова ние вчера се стараехме да не се вдига много шум в отразяването на това нещо, защото това е тяхната цел. Положихме усилия за преодоляването на атаката, преодоляхме я!", коментира пред БНР правителственият говорител Антон Кутев.

Според него няма как „през цялото време да се кълнем в нашата евроатлантическа ориентация и когато върви война, която руснаците възприемат за себе си като война със Запада, ние да не сме обект на някакви атаки".

Кутев подчерта, че в бъдеще може да има и по-сериозни хакерски атаки, което означава, че трябва да се работи за киберсигурността на страната: „Всеки български политик трябва да си дава сметка, че ние трябва да имаме съответната готовност - тя касае и киберсигурността, но и военната подготовка и оборудването на армията, и милиардите, които ще отидат за въоръжаване, вместо за социални помощи. Това е ситуацията, в която живее съвременният свят". 

Малко по-рано служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обвърза кибератаката срещу сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама