Национална стачка във Франция за по-високи заплати

10:20, 18 окт 22 / Свят 25 2229 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Френските профсъюзи започнаха национална стачка, настоявайки за по-високи заплати на фона на най-високата от десетилетия инфлация, поставяйки по този начин президента Еманюел Макрон пред едно от най-сериозните предизвикателства след преизбирането му през май, съобщава Ройтерс.

Стачката, която ще засегне предимно публичните сектори като училищата и транспорта, е продължение на продължилите със седмици стачни действия, които прекъснаха работата на големите рафинерии във Франция и причиниха безпорядък по отношение на доставките на горива за бензиностанциите.

Профсъюзните лидери се надяват, че работниците ще бъдат разгневени от решението на правителството да принуди някои от тях да се върнат на работа в рафинериите - ход, който според някои излага на опасност правото на стачка.

Многохиляден протест в Париж срещу поскъпването на живота

Синдикатът CGT по-специално призова за продължаване на напускането на TotalEnergies за четвърта седмица, въпреки че петролната компания постигна сделка през миналия петък с други синдикати, включваща увеличение на заплатите със 7% и допълнителни бонуси. От CGT обаче настоява за увеличение на заплатите с 10%, позовавайки се на инфлацията и огромните печалби на фирмата, пише БНР.

Междувременно Eurostar съобщи, че отменя някои влакове между Лондон и Париж през тунела под Ла Манша заради стачката.

С нарастването на напрежението във втората по големина икономика в еврозоната стачките вече се разпространиха в други части на енергийния сектор, включително ядрения енергиен гигант EDF, където ще бъде отложена работата по поддръжката, която е от решаващо значение за електроснабдяването дори на цяла Европа.

Представител на профсъюза FNME-CGT каза вчера, че стачките засягат работата в 10 френски атомни електроцентрали, с допълнителни забавяния в поддръжката на 13 реактора, като френското производство на електроенергия е намалено с общо 2,2 гигавата.

Очакват се големи смущения и в градския транспорт, включително в Eurostar, както и в разписанията на влаковете и крайградските влакове и на парижкото метро.

Профсъюзите на служителите в държавните служби също призоваха за присъединяване към стачката, с възможни смущения в училищната работа и в други обществени институции.

Стачките се случват в напрегнат политически контекст, тъй като френското правителство е готово да приеме бюджета за 2023 г., използвайки специални конституционни правомощия, които биха му позволили да заобиколи гласуването в парламента, обяви през уикенда премиерът Елизабет Борн.

Предвидени са демонстрации в цялата страна, като една голям в Париж ще започне към 15.00 часа българско време.

В неделя хиляди хора излязоха по улиците на Париж, за да протестират срещу скока на цените. Лидерът на крайната левица на Жан-Люк Меланшон марширува заедно с тазгодишната носителка на Нобелова награда за литература Ани Ерно. Тогава Меланшон призова обща стачка за вторник.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Dimitar dimitrov 16:03, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама