За пореден път: Депутатите се заклеха в името на България

10:20, 19 окт 22 / Политика 25 2229 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Започна първото заседание на новоизбраното 48-о Народно събрание.

Парламентът е съставен от седем партии. Най-много депутати в 48-ото Народно събрание имат победителите от коалиция ГЕРБ-СДС 67 мандата. Броят им обаче е крайно недостатъчен за парламентарно мнозинство и сформиране на самостоятелно управление. След тях са „Продължаваме промяната“ с 53 мандата, следвани от ДПС с 36 мандата, „Възраждане“ са с 27 мандата, „БСП за България“ с 25 мандата, „Демократична България“ - 20 мандата и „Български възход“ с 12 мандата.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание бе открито от най-възрастния народен представител - Вежди Рашидов.

Народните представители положиха клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“. След полагането на клетвата подписаха и клетвени листове.

В пленарната зала прозвучаха химните на Република България и Европейския съюз.

Президентът Румен Радев направи обръщение към народа и Народното събрание. По традиция на първото заседание изявления има и от парламентарно представените партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента. 

На първото заседание на 48-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Представители на Конституционния съд, на съдебната власт и на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания също са там. 

Малко преди да пристъпят в Народното събрание повечето партии, които са представени в новия парламент, решиха посланиците на Русия и Беларус в България да не бъдат поканени на откриването. Около тази позиция се обединиха „Демократична България“ - от която дойде това предложение, ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ и ДПС. Против се обявиха от БСП и „Възраждане“, които отказаха да участват в срещата за обсъждане на този въпрос. От „Български възход“ също не отидоха на разговорите и излязоха с позиция, че партиите трябва да се занимават с истинските проблеми на гражданите, но в случая България трябва да се съобрази с европейските препоръки. В интервю за агенция ТАСС Елеонора Митрофанова пожела успех на народните представители, но заяви, че контактите между София и Москва на практика са блокирани.

От страна на Беларус все още няма коментар. 

Очаква се новосформираният се кабинет да е силно фрагментиран, но въпреки това още от утре преговорната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която ГЕРБ излъчи от свое име, ще се опита да се срещне с парламентарните групи. Единствената партия, която няма да получи покана за среща, е „Възраждане“. Повечето партии обаче вече обявиха, че няма да откликнат на тяхната покана. 

До поредните парламентарни избори се стигна, след като ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ свалиха правителството на Кирил Петков след успешен вот на недоверие. Това бе първият вот на недоверие в модерната история на България, който сваля кабинет. Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов оттегли министрите си от управляващата коалиция заради „Македония и факта, че в държавата вече няма пари“.

Два протеста посрещнаха депутатите

Междувременно два протеста посрещнаха пред Народното събрание новите депутати в първия им работен ден. Единият е организиран от политическа партия „Народна партия истината и само истината“, които издигнаха знамето на Русия, а под него - и българското. Едно от основните им искания е неутралитет на България във войната в Украйна, предаде Нова телевизия. 

Тази партия бе основана през 2020 г., а неин председател е Венцислав Ангелов, известен с прякора Чикагото. Той е бивш служител на МВР, а през 2014 г. бе осъден в Русе на 6 години затвор за трафик на наркотици. В края на септември 2015 година Върховният касационен съд /ВКС/ намаля присъдата му на 3 години и половина. На изборите партията му получи едва 0.10%

Малко след тях пред сградата на парламента започна и вторият протест, организиран от гражданското движение БОЕЦ. Искаме съдебна реформа, затвор за Бойко Борисов и Сотир Цацаров“, каза лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Той заяви, че е изпратено писмо до партиите в 48-ото Народно събрание, с което искат да започне процедура за освобождаване на президента Румен Радев от длъжност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама