Петков: Време е да спрем с псевдонационализма, който прокарва чужди интереси

10:21, 19 окт 22 / Политика 25 2034 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ще бъдем конструктивна, предвидима опозиция. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в словото си при откриването на новия парламент.

Съединението прави силата, но обединение е възможно само с хора, които са готови да платят и лична цена, продължи той. Ще бъдем конструктивен партньор, ще подкрепим всяко решение, което вярваме, че ще ни приближи към тази заветна мечта, яростно ще критикуваме всеки опит за злоупотреби. 

„Продължаваме промяната“ ще възстанови работата си от там, откъдето бе спряна, каза още Петков, който изброи отново приоритетите на политическата си сила. „Още днес ще внесем отново законопроектът за КПКОНПИ, ще работим за законопроект за разследване на главния прокурор от независим съдия“, обеща той, цитиран от „Клуб Z“.

Специален акцент в речта на Петков имаше върху войната в Украйна. „Призоваваме Русия да прекрати окупацията на Украйна, за да се възстанови мира в Европа", каза той. Но добави: „Заплахата от войната в Украйна не трябва да притъпява нуждата от реформи в България“, обърна се той към „всички евроатлантици в залата“.

Кирил Петков направи и малка мислена разходка по централните улици и забележителности в София като изброи имената им - „Граф Игнатиев“, „Московска“, храм-паметник „Св. Александър Невски“, паметникa на Цар Освободител...

„За всички патриоти - колко паметници на български царе видяха. Забелязвате ли паметник на цар Борис Първи или на цар Симеон. Време е да спрем с псевднонационализма, който се шири в България, а прокарва чужди интереси. Време е да бъдем конструктивни. Да се гордеем с нашите деди, които са направили и запазили България независима, сами и без външна намеса. Трябва да направим така, че нашите деца да се гордеят с предците си“, каза още той.

„Ще се водим от следните принципи – да оправдаем доверието на избирателите ни и да им подобрим живота“, обяви той. 

От ГЕРБ щели да работят за съгласие в парламента и мир в страната

Като едни от най-важни точки за ПП той отчете - сферата на подпомагане на конкурентоспособността на българския бизнес, нито един данък да не бъде повишен, както и бюджетният дефицит да е ограничен до 3%. „Ще настояваме на таван на цените на тока от 250 лв. на мегаватчас. Ще работим и за таван на цената на газа“, изтъкна още Петков.

В сферата на социалната политика ПП ще предложи увеличение на пенсиите с 20%, за да може доходите на възрастните хора да продължават да изпреварват инфлацията. Ще подкрепят и минималната работна заплата да достигне 50% от средната работна заплата – или 860 лв.

„В сферата на борбата с корупцията още днес ще внесем отново законопроекта за антикорупционната комисия с разследващи функции. Ще работим, за да ускорим внасянето на законопроекта за разследване на главния прокурор от независим съдия“, каза Кирил Петков.

В сферата на външната политика ПП ще продължи работата за влизане на България в Шенген, както и стъпките за влизането ни в еврозоната от 2024 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама