Нинова цитира Радев за пълните чекмеджета

10:57, 19 окт 22 / Политика 25 2109 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лидерът на „БСП за България Корнелия Нинова подчерта в първата си реч от трибуната на 48-ото Народно събрание, че основните въпроси, които стоят пред страната ни, са от компетенциите на депутатите като членове на институция, а не като партийни представители. 

И днес не партиите, а ние институциите трябва да дадем отговор можем ли да се справим с кризите, можем ли да осигурим хоризонт за развитие, а на народа сигурност и добруване. Това е институционален въпрос, а не толкова тясно партиен. Можем, ако всяка власт поеме отговорност“, изтъкна тя.  

БСП откри четири важни приоритета, които очакват вниманието на народните представители. „Първо – благосъстоянието на българския народ. Второ – финансова стабилност и развитие на икономиката. Трето – безкомпромисна борба с корупцията. И четвърто – гарантиране на мир за българския народ и защита на неговото достойнство“, заяви от парламентарната трибуна Нинова, цитирана от Нова телевизия. 

Лидерът на левицата цитира президента Румен Радев от 12 септември 2020 година: „Няма как тези, на които са им пълни чекмеджетата, да седнат да се разберат с тези, които нямат нищо и са на площада“. След което тя подчерта, че БСП са за справедливост

Думите ѝ са препратка към сегашните призиви на държавния глава партиите да седнат на масата за преговори и да сформират редовен кабинет. Тя обяви, че БСП ще продължи да се бори със стария модел на управление, както е правила през последните шест години. 

Лидерът на столетницата подчерта, че „корупцията е голямото зло за България, която по думите ѝ е и причина за бедността.

Радев: Историята няма да прости на войнолюбците

Нинова изброи и бързи решения на кризите, които предлагат:Таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа на държавата за енергийно бедните, работещи бедни, млади семейства, възрастни хора. Внасяме законопроекти за две тарифи, „енергийно бедни като понятие, таван на цени на ток, парно, вода и газ, увеличение на минималната работна заплата на 850 лв., необлагаем минимум в рамките на прага на бедност от 504 лв., освобождаване на млади, до 26 години, от данък върху първите им доходи, майчинството да бъде равно на минималната работна заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години и безплатни учебници за ученици, преизчисляване на пенсиите.

В речта си Нинова коментира и войната в Украйна. Според нея страната  ни не трябва да изпраща оръжие за Украйна. Партията ще гласува и срещу искането на служебния кабинет за купуване или наемане на нови изтребители. „Много пъти в последните месеци се повтаряше думата „война“ и много рядко думата „мир“. Ние смятаме, че мирът е най-висшето човешко благо. Ние, имам предвид правителството, в което участвахме, осъдихме руската агресия в Украйна, но смятаме, че предоставяне на оръжие е въвличане на България в конфликта, каза Нинова.

Тя обяви още, че социалистите ще поискат изслушване на ръководството на БНБ, в което експертите да кажат какви ще са последствията за България от влизането на страната в еврозоната. След като чуят изводите на БНБ, от БСП за България ще решат дали да подкрепят въвеждането на еврото у нас, пише БНТ. 

Корнелия Нинова допълни още, че ПГ на БСП за България ще предложи по-строги наказания за нарушителите на пътя и ще внесе декларация, осъждаща езика на омразата, агресията, унижаването на българското знаме и символи и на българския химн в Република Северна Македония.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама