Думите на Рашидов, които вдигнаха всички депутати на крака

17:30, 20 окт 22 / Политика 25 2957 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Доайенът на Народно събрание Вежди Рашидов отправи силни думи към народните представители, които втори ден не могат да изберат председател. Думите му бяха посрещнати на крака и с бурни аплодисменти. 

ГЕРБ предложиха на депутатите да се обединят около неговата кандидатура, като най-възрастен и опитен народен представител, но той сам заяви, че оттегля своята номинация.

„Оттеглям номинацията си в името на разума. Моля ви, много – много ниско стойте при хората, защото бързо намразват. Да не ви мразят, пожелавам ви да ви обичат. Аз съм много обичан човек от хората, това говори, че съм оставил нещо у тях, бил съм на тяхното ниво и не съм ги забравил“, обърна се към депутатите той.  

Никога през живота си не съм слагал пред името си нищо, никакви звания. От доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма“, заяви Вежди Рашидов.

„Аз ще бъда днес откровен. Идвам от едно сиропиталище, роден съм в село Студен кладенец. Завършил съм художествената гимназия и Художествената академията с отличен 6. 11 години съм преподавал в Художествената академия. Когато говорим за критерии - да си кажем и част от биографията. Академик съм на две държави – Франция и Москва. Член кореспондент съм на Българската академия, където написах открито писмо да не ме обсъждат за академик, защото и там се получи едно говорене. Почетен професор съм и на една чужда държава. Доктор хонорис кауза съм. Всичко това съм премълчавал. От доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма“, заяви Вежди Рашидов. 

И благодари на „Продължаваме промяната“ като ги поздрави, че са направили крачка към промяната.

„Искам да благодаря на партията на Промяната, че направиха много голяма крачка. Това се иска – да работим за българския народ, за това сме изпратени. Когато оттеглихме достойното име на Росен Желязков, добър човек, попитаха ме може ли докато се състави парламентът, в името на това българският парламент да се сглоби, да седнем и да работи, да направите комисиите, да вкараме едни законопроекти – аз казах на моите приятели и колеги – да, достатъчно е хората да желаят това да стане“, допълни Рашидов във връзка с това, че неговото име бе посочено като консенсусно предложение.

По думите му в началото е имал усещане, че може да жертва част от годините си. „Днес откривам българския парламент, а още малко имам да се нарадвам на скулптура, на внуците си. Аз съм щастлив, ако днес изберете председател на парламента. Много е важно, касае съдбата на милиони хора. Това не е шега, отговорността е страшно голяма“, отбеляза Рашидов. 

Той се извини от трибуната на Народното събрание на лидера на БСП Корнелия Нинова. „Днес искам да се извиня от тази трибуна – имали сме остри влизания с г-жа Нинова. Моля да ми простите, госпожо Нинова“, отбеляза Вежди Рашидов, цитиран от bTV. 

След неговата реч депутатите смекчиха тона, но повториха безрезултатното си глсуване. Така се стигна до поредното отлагане на гласуването за утре сутрин. И в народа остана единствената надежда да е трети път за щастие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:12, 21 окт 22

Този освен пияница, бияч на полицаи, неспазващ законите, незачитащ творчеството на останалите, се изтъкна и като добър човек. Пълен боклук. По време на гладните години след 10 ноември гуляеха у крадяха до насита. Вън от парламента. Тотална демагогия!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама