Лидерите на ЕС в сблъсък за енергийния шок

09:07, 21 окт 22 / Свят 25 1926 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На своята среща лидерите на ЕС се сблъскаха как да преодолеят енергийния шок на Европа, а традиционните партньори Франция и Германия спорят за налагането на горна граница на цените на газа, хвръкнали до небето от войната в Украйна.

27-те държави-членки на блока се карат от месеци относно мерки за по-ниски сметки за енергия, затова и срещата на върха в Брюксел започна в хладно настроение.

Страни като Италия настояват силно за бързо и амбициозно ограничаване на цените, въпреки съпротивата на Германия, която е най-голямата икономика в ЕС. Има огромен политически натиск, стачки и протести срещу поскъпването на живота се разпространяват в цяла Европа - особено във Франция и Белгия - и бизнесите се страхуват от фалит.

Национална стачка във Франция за по-високи заплати

Говорител на италианския премиер Марио Драги каза, че той е „подчертал спешността от приемането на мерки за цените, като въвеждането на таван на цените и реформа на пазара на електроенергия. „Той предупреди за риска пазарът да се фрагментира, което може да има отрицателно въздействие върху европейското единство, ако страните, които имат повече фискално пространство, работят независимо“, каза говорителят, като посочи Германия. Берлин рискува да се окаже изолиран в дебата. Няколко по-малки икономики са бесни, че германското правителство не иска да подкрепи горната граница на газа и помага само на своите граждани с пакет от 200 милиарда евро помощ, за да изплащат повишените разходи

Съмнения в солидарност

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц отвърна на критиците си при пристигането за срещата, че „Германия е действала солидарно“ с партньорите си от ЕС. Но френският президент Еманюел Макрон предупреди Берлин да не стои сам в началото на преговорите. „Нашата роля е да направим всичко, за да гарантираме, че има европейско единство и Германия е част от него“, каза Макрон. „Не мисля, че е добре за Германия или за Европа, ако Берлин се изолира”. На масата за лидерите има предложения на Еврокомисията, които се опитват да задоволят различните мнения. Но тези идеи вече бяха отхвърлени като плахи от онези, които искат ясен таван на цените на газа.

Противоположният лагер, подкрепян от Германия, но също и от Дания и Холандия, предупреждава, че това ще задуши предлагането или ще насърчи потреблението. Стремежът към общ подход беше допълнително възпрепятстван от френско-германските разногласия, които избухнаха наяве в сряда, когато се забави редовната среща между министри на двете страни. Пробивите са трудни, след като най-големите сили в ЕС не се виждат очи в очи и Макрон и Шолц трябваше да преговарят извънредно преди срещата на върха в опит да намерят общ език.

Бъдещият италиански премиер ще трупа дългове, за да смекчи енергийния удар

Но Франция не се консултира с Берлин, преди да се споразумее с Испания и Португалия за отхвърлянето на планирания газопровод, за който Германия настоява от години. Лидерите на трите страни се срещнаха и „решиха да се откажат от проекта MidCat и вместо него да дадат приоритет на зеления енергиен коридор, свързващ Португалия, Испания и Франция с енергийната мрежа на ЕС“. Проектът MidCat, който се появи преди десетилетие, изисква изграждането на сухопътен газопровод, който да свързва газовите терминали в Испания и Португалия, през Франция, с европейските мрежи, доставящи газ на Германия, както и на други страни. На негово място, казаха те, ще бъде положен подводен тръбопровод, наречен BarMar - от Барселона в Испания до Марсилия във Франция. Първоначално ще се използва за природен газ, но с течение на времето все повече и повече ще се залага водорода като по-щадящ климата. Но споразумението, публикувано от Макрон и неговите испански и португалски колеги, не представя график за завършването на BarMar и не казва как ще бъде финансиран, което оставя експертите скептични.

Без таван

Предложенията на Европейската комисия за справяне с по-широката енергийна криза включват идея за разрешаване на съвместни покупки от енергийните гиганти в ЕС, за да се управляват по-ниски цени. Друго предложение е да се даде на изпълнителната власт на ЕС правомощието да установи ценообразуващ „коридор“ на основния газов индекс на Европа, за да се намеси, когато цените излязат извън контрол. Очаква се лидерите на ЕС да се пазарят с часове за предложенията на Комисията, като някои страни търсят нещо много по-мащабно от това, което се предлага, пише АФП, цитирана от БГНЕС. 

Но Шолц в четвъртък отново отхвърли всеки опит на ЕС да ограничи цените на вноса на газ, като каза, че това „носи риск производителите след това да продадат своя газ другаде“. Германският лидер обаче приветства предложението на Еврокомисията за съвместни покупки в ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама