ГЕРБ готови да участват в какъвто и да е формат на правителство

12:44, 22 окт 22 / Политика 25 2483 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С разговори с ГЕРБ-СДС започна серията срещи на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

След срещата от ГЕРБ-СДС декларираха, че ще положат всички усилия за намиране на диалог между партиите в Народното събрание и се надяват някои от политическите сили да преосмислят позициите си.

Говорихме за темите на България, за предизвикателствата на кризата, включително и пред законодателния процес и въпроса ще има ли Народно събрание и ще положим ли всички усилия за съставяне на правителство. Ако това зависи от нашата парламентарна група, ние тези усилия ще ги положим докрай. Надявам се в следващите часове и дни някои от другите парламентарни групи да преосмислят позицията си. Включително и през последните три дни стана ясно, че трябва да се търсят решения, почиващи на разума, заяви Атанасова, цитирана от БНТ.

„Между „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“: Плевнелиев и Паси разговарят с партиите

Междувременно стана ясно, че от „Демократична България“ също са изпратили писмен отказ да участват в срещите на контактната група. Така формациите, които отказват участие в преговорите стават три - „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“.

Непрекъснато се случва партиите в Народното събрание да променят позициите си и да излизат с нови. Надявам се да проявят отговорност. Ако можехме да направим управление сами, щяхме да го направим, но избирателят така ни е подредил. Залогът е голям. Залогът е българската политическа система и българските граждани да имат пред себе си ясен път за изход от кризите, които се натрупват, заяви след срещата Даниел Митов.

Томислав Дончев съзря еволюция в политическите партии през последните дни и също отправи призив за отговорност. Изтъкна, че от ГЕРБ-СДС по никакъв начин няма да си позволят правителство, съставено на базата на аритметично мнозинство. Дали са склонни да подкрепят правителство с друг мандат, Дончев коментира така: Ако първият не е събрал достатъчно подкрепа от втория, третия и петия, каква е политическата логика петия да искат сътрудничество с първия? Това не означава не, нищо не означава, рано е, заяви Дончев.

От своя страна Росен Плевнелиев коментира, че контактната група е непрекъснат диалог с всички поканени партии, включително и тези, отказали участие в преговорите. Той допълни, че на срещата от ГЕРБ-СДС са изразили готовност да участват в какъвто и да е формат на правителство - експертно, коалиционно, програмно, и изрази надежда, че ще се намери воля за съставяне на мнозинство.

А Соломон Паси допълни, че вече е намерил първата допирна точка„Първият общ политически знаменател се прояви при откриването на Народното събрание - това са шесте партии, които се изправиха на крака при изпълнението на „Одата на радостта - химна на Европа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:50, 22 окт 22

Магарето недоразумение и стандартното не заработило зарядно да се махат от парламента. Българският гласувал избирател не ги е пратил там. Цялото ръководство на грабителската еднолична разбойническа банда да се разпуска. Видяхме коя евъзможната коалиция, това си е лобито на Газпром и путинофилите, както и старите ДС задкулисни библиотекари- масони и мултаци. Голям шеф си избраха - доктор хонорис кауза на УниБИТ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама