Си Цзинпин е преизбран за лидер на Китай

10:19, 23 окт 22 / Свят 25 1998 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП. Конгресът заздрави и хватката на Си върху властта, отбелязва АФП, цитиран от БТА.

Изгониха Ху Цзинтао от подиума на конгреса на Китайската комунистическа партия

Китайският президент бе преизбран от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната. Той получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

На днешния пленум бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Китайският президент Си Цзинпин обеща „да работи усилено за изпълнение на задачите“ през третия си мандат като генерален секретар на управляващата комунистическа партия и начело на страната. „Бих искал да благодаря искрено на цялата партия за доверието, което ни гласува“, каза 69-годишният китайски лидер.

Китай не може да се развива без света, но и светът има нужда от Китай“, обяви Си пред представители на местни и чуждестранни медии. Той приветства „двете чудеса“, станали в Китай: „бързо икономическо развитие и социална стабилност в дългосрочен план“. Китайският президент обеща страната му да се отвори по-широко към света, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. „Ще сме непоколебими в задълбочаването на реформите и отварянето към света във всички сфери“, подчерта той.

Си Цзинпин увери, че Китайската комунистическа партия винаги ще се реформира по пътя напред. ККП винаги трябва да работи за народа и да разчита на него, изтъкна той. Си Цзинпин наблегна на важното значение на завършилия вчера 20-и конгрес на партията за обединяване на силите и насърчаване на солидарността и всеотдайността.

Така Си постигна концентрация на властта, каквато не е постигал никой друг съвременен китайски лидер освен Мао. През 2018 г. той отмени ограничението за два президентски мандата и по този начин проправи пътя си към безсрочно управление.

Ху Цзинтао е бил изведен от залата на конгреса, защото му е призляло

Междувременно от държавната информационна агенция Синхуа обясниха мистериозното извеждане на бившият китайски лидер Ху Цзинтао по време на церемонията по закриването на конгреса на Китайската комунистическа партия (ККП) с аргумента, че се бил почувствал зле

Когато му прилоша по време на заседанието, неговият екип го придружи в съседна зала, за да си почине. Сега се чувства много по-добре“, добави китайската държавна агенция.

Припомняме, че вчера 79-годишният бивш генерален секретар на ККП беше изпроводен от двама разпоредители малко след като представители на чуждестранни медии бяха допуснати да влязат в заседателната зала на парламента в последния ден от продължилото една седмица събитие.

Необичайната случка стана малко преди делегатите на конгреса да гласуват поправки в партийния устав, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама