До дни избират терен за Национална детска болница в София

13:00, 23 окт 22 / София 25 2455 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

До дни се очаква да бъде избран терен в София за Национална детска болница. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БНР. По думите му намереният терен, съвместно с МРРБ, е много хубав, но отказа да го посочи.

Здравното министерство внася нов план за детската болница

На 25 октомври министърът на здравеопазването събира екип, в който ще се включат ресорните заместник-министри, директорът на СБАЛ по Детски болести - д-р Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации, за да обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът за Детска болница да бъде реализиран реално в кратък срок.

МВР дава на прокурор двама бивши министри

Здравният министър коментира, че няма натоварване на болниците от пациенти с Covid-19 и не се очертава налагане на допълнителни мерки.

Увеличение на заплатите в Спешна помощ и РЗИ

Асен Меджидиев обяви и заложените средства в здравеопазването от служебния кабинет. Заложихме в Бюджет 2023 ресурс от над 55 млн. лева за трайно и устойчиво увеличение на заплатите в Спешна помощ и РЗИ“, подчерта той. 

Здравният министър отправи и критики към предходното правителство. Проблем е в предизборните афиши на предишното правителство, че са увеличени заплатите на лекарите и на медицинските сестри. Това е абсолютен популизъм, не е осигуряван никакъв финансов ресурс. Не може да се говори за увеличение, дадено от правителството. Увеличението на клиничните пътеки беше договорено през май миналата година от БЛС и УС на НЗОК, не е на правителствено ниво. Решението на министъра на здравеопазването и предишното правителство да се намесят и да наложат по императивен начин правила за определяне на работна заплата не е финансово аргументирано. То не кореспондира с действащата нормативна уредба. Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на здравеопазването не може да влияе върху формирането на трудовите възнаграждения на хората, които работят в болниците“, подчерта той. 

Спешна помощ на протест за по-високи заплати

По думите му екипът на Министерството на здравеопазването подкрепя изцяло исканията за увеличение на заплатите и търсел устойчиви решения за повишаването им. „Работим по проект за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд и за въвеждане на правила за формиране на работната заплата. Това е основното и водещото и през последните 10 г. нито един екип на МЗ не е направил“, категоричен беше той.

Според министъра на здравеопазването в момента се водят преговори за корекция в клиничните пътеки, тъй като увеличените от 25% е дадено с разчет за изтичащата година. „Искаме увеличението, което ще се получи, да е трайно и устойчиво. То да обхване и последните два месеца на годината и устойчиво да остане за цялата 2023 г., за да могат болниците да получат ресурса, с който да имат възможността да увеличат възнагражденията на лекари, медицински сестри и персонала на болниците. Очаквам до 20 дни да се случи това, в момента се правят изчисления, за да се получат реални цифри и парите да бъдат осигурени за следващата година. Увеличението ще е с тези 25%, които са дадени миналата година, и ще се увеличи с още между 5 и 13% допълнително. Ще се стараем да постигнем едно увеличение между 31 и 35%. Преговорите се водят между Лекарския съюз и Здравната каса - те трябва да го договорят, аз просто дадох предложения“.  

Министър Меджидиев подчерта, че има нужда от увеличаване на стойността на някои педиатрични клинични пътеки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама