Петков: Няма да сме с БСП при поредица от безпринципни решения

19:49, 23 окт 22 / Политика 25 2703 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Три са големите рискове пред България, според съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

„Единият е да се върнем към хартиената бюлетина и измамите. Вторият е ако има следващи избори, националистическите позиции на партии като „Възраждане“ да дадат още по-голям тласък на България към странни стратегии като референдуми за членството ни в ЕС. Третият риск е тази теза за  президентската република. Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Бойко Борисов да управлява следващите 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България“, заяви Петков в ефира на Нова телевизия.

За безпринципните коалиции и червени линии

„Безпринципни коалиции от нас да не се очакват. Ще подкрепим 16-те политики, които сме заявили, който и да ги предложи в този парламент“, допълни Петков. 

И подчерта: „Това, което казахме на г-н Плевнелиев, ще го кажем и на г-н Радев – ние ще участваме в разговори с всички политически сили на база тези 16 политики, няма да участваме в разговори за безпринципни коалиции. Ние сме много предвидими. Няма как да има правителство на национално съгласие и да има правителство с ГЕРБ и ДПС.

Той критикува избора на Вежди Рашидов за председател на НС. „Той ще бъде там като фасада. Не можахме да стигнем до решение за човек, който наистина да изпълни тази роля“, каза Петков.

Съпредседателят на ПП видя и положителни неща в продължилото 3 дни първо заседание на НС. „Първият ден реториката беше много изострена, на втория ден поне направихме един културен начин на диалог в парламента, тоест тезите можеха да се изговарят без директни обиди. Може би осъзнаха, че със силово говорене нищо няма да се промени, отбеляза Петков.

За него по-добър вариант за избора на председател на НС, би бил кандидатура на ДБ, която да се подкрепи от ПП, ГЕРБ и БСП

Връщането на хартиената бюлетина

Петков изказа притеснение от взимане на поредица от грешни решения. Такова, според него, би било връщането на хартиената бюлетина. „Ако сега се направи същата тази координирана група от петък, реши да подкрепи хартиената бюлетина, това за мен ще е безпринципност. Ако има поредица от такива решения, ние няма как да правим нещо заедно с БСП, изтъкна Петков.

Съпредседателят на ПП поиска да се спре да се говори за политики, а да се говори за спазени обещания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама