Паси и Плевнелиев след срещите: Има мнозинство на евроатлантическите партии

15:20, 24 окт 22 / Политика 25 2213 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Евроатлантическите партии разполагат с конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание, но са крайно противопоставени една на друга. Това заяви Росен Плевнелиев след края на серията срещи с партии от 48-ото Народно събрание.

На поканите за разговор се отзоваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“ отказаха срещите, а „Възраждане“ не бяха поканени.

Целта на разговорите е да се намерят допирни точки за съставяне на правителство независимо с кой мандат и в какъв формат, декларира Росен Плевнелиев. Според него отстояването на евроатлантическите ценности са ключови за справянето с предизвикателствата у нас.

Има не просто мнозинство, а конституционно по тези ценности. Но тези евроатлантически парламентарни сили са дълбоко разделени - понякога изкуствено и крайно противопоставени един на друг. Много ми се щеше в един такъв момент да видя единство. Ще продължаваме да се борим за една силна България в ЕС“, заяви Плевнелиев, цитиран от БНТ.

„Тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и света, отново геополитиката може да даде решението и у дома“, добави Соломон Паси.

Контактната група каза „не“ на президентска република

Росен Плевнелиев представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала.

Основните положения на проектодекларацията са следните: депутатите призовават политическите сили да се върнат към духа на парламентаризма; противопоставят се на хаоса, който може да доведе до „антисистемно и дори авторитарно правителство“; осъждат идеята за конституционна промяна в посока към президентска република; подкрепят инициативата за всеобхватна правосъдна реформа, като до 6 месеца се предвижда широко обществено обсъждане, а до една година - поправка в Конституцията; съгласяват се с покупката на допълнителни изтребители от САЩ; осъждат военната агресия на Русия в Украйна и обявяват готовност за военна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев.

Ясно е, че няма как политиците да се обединят около такъв текст. Най-малкото БСП и „Възраждане“ например ще отхвърлят категорично текстовете, свързани с американските изтребители, Русия и Украйна, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:10, 24 окт 22

Много са ми противни и двамата! Никой не им е делегирал да провеждат такива консултации, освен мутрата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама