Гешев: Контролира ме на първо място жена ми

17:05, 25 окт 22 25 2532 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Главният прокурор Иван Гешев отиде в парламента, за да се срещне с депутати от партията на бившия военен министър и служебен премиер Стефан Янев. Темата на разговора бе евентуални бъдещи законодателни промени. Гешев за пореден път представи тезата си, че подчинената му институция не може да работи ефективно заради остарели закони. Той говори за войната по пътищата, закриването на спецпрокуратурата и отдели много време за липсата на взаимодействие между институциите.

Тази липса също е стара тема на Гешев. Той започна да говори за това след падането от власт на ГЕРБ. Оттогава главният прокурор говори за ръст на престъпността и твърди, че статистиката на МВР е изкривена, макар че преди това се позоваваше на същата, за да рекламира успехи, пише mediapool.bg.

Гешев бе питан и за контрола върху самия него като главен прокурор. На въпрос кой го контролира той отговори: „Първо, жена ми най-вече ме контролира, това е истина, не е шега”, отговори главният прокурор.

След това припомни, че според решение на Конституционния съд всеки прокурор можел да му повдигне обвинение. Такова нещо досега не се е случвало не само в мандата на сегашния шеф на държавното обвинение.

Така че, вярвайте ми, да се говори това, че 1600 прокурори нямат интегритет и кураж да разследват главния прокурор, това просто не е вярно“, заяви Гешев.

Венецианската комисия одобри промените за главния прокурор, но иска и още

Политически и искрено

Гешев бе питан и за липсата на присъди срещу политици. Той заяви, че ще отговори по два начина – политически и искрено. Политическият му отговор бе, че това не е вярно, защото имало осъдени депутати, кметове и др. А искреният, че прокуратурата постига 95% осъдителни присъди. Но в останалите 5% били концентрирани всички проблеми на съдебната власт. Накрая все пак подчерта, че иска предвид да се вземе политическият, а не искреният му отговор.

Ние сме за диалог, първата крачка е направена

Лидерът на партията Стефан Янев пък се впусна в обяснения как заради липсата на справедливост българското общество било готово да хвърля обвинения през медиите без съд и присъда. Резултатът често може да е едно оклеветеяване, предупреди той.

Ние сме готови дори да наклеветим някого, ние сме в състояние да слагаме етикет като общество, което е пагубно“, коментира той.

Янев допълни, че прокуратурата имал партньор в лицето на „Български възход“ за възстановяване на диалога между институциите.

Ние сме за диалога, първата крачка е направена“, заяви той.

Гешев пък отговори, че се надява проблемите да започнат да се решават в експедитивен порядък.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:39, 25 окт 22

Първият проблем се казва Иван Гешев, човек без юридическо образование, крайно некомпетентен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама