Депутатите разделиха правната комисия на две 

13:50, 26 окт 22 / Политика 25 1801 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Депутатите разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две. По предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова бе решено да се направят промени в Правилника за организация на дейността на Народното събрание, с които се обособяват две постоянни комисии - Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси.

При представянето на предложението Атанасова заяви, че вчера единодушно е било взето това решение и че е постигнат консенсус с останалите председатели на парламентарни групи.

„Считаме, че високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със създаването на една допълнителна Комисия по конституционни въпроси, в която да се обсъдят всички възможни промени в Конституцията, ако Народното събрание реши да прави такива", коментира Атанасова, цитирана от БТА. 

Тя посочи също, че в Комисията по конституционни въпроси може да се разглеждат и въпроси, свързани с отнемане на депутатски имунитет, ако има такива искания, както и въпроси относно концепцията за развитие на правосъдната реформа.

„Тази комисия е редно да бъде на паритетен принцип, а Комисията по правни въпроси – на пропорционален", каза също Атанасова.

С решението се правят изменения в правилника на парламента, с които се обособяват общо 25 постоянни комисии. 

Да започне разговорът 

Основната функция на тази комисия е да обсъди идеите за конституционна реформа, които различните политически партии в събранието заявяват, че имат. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Атанас Славов от парламентарната група на „Демократична България“ във връзка със създаването на Комисията по конституционни въпроси. Да започне разговорът - това е основното, допълни той.

„За тази цел имаме нужда от този форум, който ще представлява комисията – да се поставят идеите, да се дискутират с представители и на гражданското общество, и на академичната общност“, каза Славов. По думите му България най-накрая трябва да си свърши работата като държава членка на Европейския съюз и да извърши необходимите промени, за които получава постоянни препоръки от различни институции.

Нашите приоритети са насочени към структурна промяна във Висшия съдебен съвет, намаляване мандата на главния прокурор, възможност за неговото предсрочно освобождаване“, припомни депутатът. Славов посочи, че идея, за която според него има съгласие във всички, въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

Не мисля, че сред политическите партии, представени в парламента, има някакви нагласи за президентска република“, заяви Атанас Славов в отговор на въпрос дали е възможно чрез комисията да се прокара такава идея. Личната ми позиция и тази на „Демократична България“, че президентската република не е решение на проблемите на държавата, а точно обратното – укрепването на парламентаризма, на парламентарното управление, посочи Славов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама