Депутатите с ултиматум към кабинета заради Плана за възстановяване

14:40, 26 окт 22 / Политика 25 1770 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Парламентът задължи Министерския съвет до седмица да внесе всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане е до 31 декември. „За“ се обявиха 173-ма народни представители, „против“ гласуваха 27-те депутати от „Възраждане“, а 9 от ДБ и 8 от ПП се въздържаха. Предложението беше внесено от ГЕРБ.

Делян Добрев обвини предишните управляващи, че са забавили получаването на средства заради лобистки интереси в енергетиката. „Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката. Това е причината да се забави плана. Един милиард евро за батерии, 200-300 милиона евро за геотермална енергия - неща, които бяха вкарани в плана единствено от лобистки интереси, свързани според мен, с комисионни“, посочи той, цитиран от БНР.

От „Възраждане“ се обявиха против Плана за възстановяване и устойчивост заради ангажимента за закриване на въглищните централи, което застрашава енергийната ни сигурност. Костадин Костадинов посочи: „Лишаването на България сега от тези ТЕЦ-ове и унищожаването им, без значение дали тук се водеше преди малко спор дали през 2023-та, или 2038-ма, или не знам си коя година, ще бъде една голяма капитална, стратегическа, геополитическа грешка на България“.

От ПП отхвърлиха обвиненията и призоваха темата да не се използва като - цитирам - политическа дъвка. Асен Василев и Радослав Рибарски заявиха, че в Плана за възстановяване и устойчивост затваряне на мощности няма. Няма нито един мегават мощност в Маришкия басейн, категорични са те. „И този план не трябва да се превръща за пореден път в една политическа дъвка, която се заиграва със страховете на цял един регион“, посочи Василев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама