Галерия „Графикарт“ открива новия арт сезон с „ГРАФИКА“ на Захари Каменов 

19:13, 26 окт 22 / Култура 25 1913 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Новият арт сезон в столичната галерия „Графикарт“ започва на 27 октомври 2022 г. с откриването на изложбата „Графика“ на Захари Каменов.

Да потънеш в дълбините на собствения си живот и да изразяваш себе си върху различни визуални средства е начин на живот, не е просто дисциплина и работа. Да слееш работата с удоволствието, не е просто мечта, а е начин да отделиш частица от себе си и да я влееш в творбите си… Захари Каменов е творец, който работи с различни техники в изкуството, но в основата на неговата душа си остава живописта. Казват, че един живописец трудно става график, но Захари Каменов опровергава тази теза и доказва категорично, че талантът на твореца се изявява в различни направления. Графичните му творби са толкова изящни, че имаш чувството, че ще оживеят. 

Неговата експозиция „Графика“ ще бъде подредена в галерия „Графикарт“ от утре, 27 октомври до края на ноември 2022 г. В новата си изложба Захари Каменов ще покаже как чрез изразните средства на графиката може да бъде описана връзката му с Япония или да бъдат подредени стихове на Борис Христов. Творбите на автора, които ще бъдат изложени в галерията са от циклите, посветени на Япония, цикъл „Глина, думи и графика“ по стиховете на Борис Христов, както и фрагментни творби – малки фрагменти, извадени от контекста на негови литографии, печатани през периода 1981 – 1984 г.

„В началото на 80-те години при отпечатване на една моя литография, литографският камък се счупи и този случай ме провокира да се замисля за „фрагмента“. В по-късните ми графики – дълбок печат именно „фрагмента“ стана основополагащ стилов похват“, казва Захари Каменов и допълва, че промяната, артистична игра, която винаги е резултат на представата, историята и в голяма степен по концентрирано внушение на проекта за цялото. За творчеството на Захари Каменов концепцията „фрагмент“ е независима от стиловите похвати през годините, а „бялото“ става активен момент в графичния лист, като част от изграждане на цялото естетично пространство.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама