България и Молдова сключиха споразумение за доставки на газ

20:43, 27 окт 22 / Политика 25 2002 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

България и Молдова ще си сътрудничат в енергийната сфера с договор за достъп и транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“. В Кишинев под документа подписите си положиха директорите на газопреносните оператори на двете страни – Владимир Малинов и Виктор Бинзари.

Споразумението бе подписано след срещата на българския държавен глава Румен Радев, който е на двудневно посещение в Молдова, с президента на страната Мая Санду.

„България и Молдова са  изправени пред сериозни изпитания не само за сигурността, но и за икономиките и социалните си системи заради прекъснатите вериги на доставки и повишените цени на енергоносителите и растящата инфлация, вследствие на войната на Русия срещу Украйна. Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства само ако сме солидарни и работим заедно“, заяви държавният глава в съвместна пресконференция заедно с президента на Молдова.

С подписването на споразумението България протяга ръка към Република Молдова и нейния народ в трудно положение, което е проява на солидарност и общ подход към кризите“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че България е постигнала значително ниво на диверсификация основно чрез изграждането на междусистемни газови връзки със съседните си държави, включително с Румъния, и чрез дялово участие в терминали за втечнен газ. Благодарение на подписания днес договор се дават възможности за пренос на газ от Юг на Север в голям обем, така че Молдова да получи достъп до терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция чрез търгове, а България да гарантира преноса, посочват от прессекретариата на държавния глава. 

Заради войната в Украйна Молдова изпитва най-тежката енергийна криза от обявяването на независимостта си, заяви Мая Санду. Тя отбеляза, че с подписването на договора днес Молдова може да диверсифицира източниците си на газ, което спомага страната да е по-устойчива. 

По време на срещата двамата президенти обсъдиха и възможностите България да сътрудничи на Молдова за задействането на механизма за макрофинансова помощ на ЕС по отношение на снабдяването с електричество. България вече съдейства на Република Северна Македония по този модел и ЕК одобри 80 млн. евро за доставка на електрическа енергия, които България има готовност да осигури, заяви Румен Радев.  

България силно подкрепя европейската перспектива на Молдова и е готова да сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция, отбеляза още Румен Радев. Той допълни, че страната ни е готова да сподели опита си по трудния път на членството и реализирането на дълбоки реформи. „България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова“, заяви още Румен Радев. „Изразявам радост да ви приветствам днес в столицата на една държава-кандидат за член в ЕС“, заяви от своя страна Мая Санду и благодари на Румен Радев за изразената увереност, че Молдова може да изпълним всички стъпки по пътя на европейската си интеграция. 

Президентите Радев и Санду откроиха 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави, както и приятелството между България и Молдова, основано на вековни духовни и културни връзки между двата народа.

Двамата президенти акцентираха върху развитието на сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата. „Важен елемент за нашите двустранни отношения е българската общност в Молдова“, посочи Румен Радев. Той  заяви, че българската страна цени високо създадените условия за увеличаване на часовете на български език в училищата в Молдова и усилията за съхраняване на националната, култура и езикова идентичност на тази общност. „Обнадежден съм от днешните ни разговори, че ще продължим да работим усилено и да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички страни решение за статута на Тараклийския държавен университет като културно-образователен и духовен център на българската общност, като важен елемент за задълбочаване на приятелството между нашите страни и народи“, заяви Румен Радев. Той посочи, че България оказва финансова и методическа помощ на университета, за да може той да предлага перспективни специалности  и младите хора, които го завършват, да намират реализация и да допринасят за социално-икономическото развитие на Молдова по най-добрия начин. Мая Санду посочи, че молдовската страна полага усилия за повишаването на стандартите на обучение в университета. 

В рамките на разговора президентите откроиха перспективите и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в области като инвестициите, съвместните предприятия, селското стопанство, транспорта, туризма, информационните технологии. „За да се реализира този потенциал, е необходима и по-добра свързаност“, заяви Румен Радев, като отбеляза, че България работи активно с Румъния за изграждане на нови мостове над Дунав, което ще подобри и свързаността с Молдова.

След посрещането в Президентския дворец в Кишинев българският държавен глава проведе среща с председателя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. Президентът Радев отдаде почит пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

Утре българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама