От десет автомобила в ЕС девет са с български части

11:17, 30 окт 22 / Политика 25 2228 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

От десет автомобила в Европейския съюз девет имат български компоненти, произведени в България. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред Нова телевизия. Думите му са по повод посещението на официална държавна делегация, водена от вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев, в Кралство Саудитска Арабия. Там те проведоха редица срещи с министрите на икономиката и планирането и на промишлеността и минералните ресурси, както и с управителя на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, съобщиха от министерството.

„В Рияд намерихме допирни точки с фокус транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили. Отидохме с проектна готовност, представихме приоритети на база на Визия 2030 – държавният документ на Кралство Саудитска Арабия“, обяви министър Пулев.

Той добави, че служебният кабинет е кабинет на действието, а не правителство, което само подписва меморандуми - и както с ОАЕ са подписани споразумения и е последвало веднага посещение от тяхна страна в България, така и с Кралство Саудитска Арабия ще има реални инвестиции в икономиката ни.

Инвеститорите от Близкия изток виждат в наше лице и в лицето на президентската администрация един оазис на спокойствие и устойчивост и на тази база градим взаимоотношения. Те вярват, че има приемственост и устойчивост в работата им със служебния кабинет и затова са готови да инвестират в България“, категоричен бе той.

Във връзка с приемането на всички закони, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, министър Пулев каза, че служебният кабинет си е свършил всички ангажименти и е подготвил всички ключови законопроекти на база, на които ще се получат средствата по Плана за възстановяване. „Апелирам за здрав разум от страна на депутатите и да започнат да работят за народа“, каза Пулев и добави, че е абсолютно възможно всички закони да бъдат приети до края на годината, стига депутатите да бъдат достатъчно мотивирани.

На въпрос за държавния бюджет за 2023 министър Пулев отбеляза, че в момента служебният кабинет е в ролята на спешна помощ. „Пуснали сме сините сирени, сложихме бюджета като един пациент и максимално бързо искаме да стигнем до парламента, където се надявам, че ще бъде опериран бюджетът по адекватен начин спрямо контекста на икономическите тенденции за 2023 г. Надявам се да го съживят, а не като касапи да го унищожат“, каза министърът.

Относно евросредствата по линия на Министерството на иновациите и растежа за бизнеса, министър Пулев обяви, че обещаните по 5 милиона лева на ден са дори надхвърлени. „С вицепремиера Пеканов и със седем ведомства осигурихме по 7 европрограми 14 млрд. лв. от структурните фондове на ЕС. Те ще стигнат до хората за следващия програмен период, като първите от тях ще тръгнат още тази година“, каза министърът.

Той припомни, че именно в МИР бе отворена първата процедура по ПВУ – „Технологична модернизация“, по която се очакваха около 1000-1200 проектни предложения от бизнеса, а бяха получени над 2 500 проекта за над 1 млрд. лв. поискано финансиране. Стойността на програмата е 260 млн. лв., допълни Пулев.

На въпрос как Европа ще помогне на компаниите у нас да пестят енергия, министър Пулев обяви, че до края на годината по линия на МИР предстои отваряне на третата процедура по Плана за възстановяване – за фотоволтаични батерии и ВЕИ за собствено производство и локално съхранение на енергия, с бюджет 200 млн. лв. „По новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ осигурихме в рамките на служебния мандат още 3 млрд. лв. за българските компании, като приблизително една трета от тях ще бъдат с фокус енергийна ефективност“, допълни още Пулев.

Припомняме, че преди десет дни МИР отвори за кандидатстване и втората мярка по Плана за възстановяване и устойчивост – за системи за киберсигурност и ИКТ решения във фирмите, на стойност над 30 млн. лв. Към момента кандидатствалите компании са над 1800 с проекти за изграждане на собствени IT-системи, сайтове, портали, телефонни приложения и др. Кандидатстването ще продължи до 19 декември 2022 г. По линия на МИР само по Плана за възстановяване до края на годината ще се отпуснат на родните фирми 600 милиона лева по общо четири процедури.

Във връзка с одита във Фонда на фондовете министър Пулев подчерта, че има място в Управителния съвет на фонда, което да бъде заето от човек, номиниран от неправителствените организации и структури в екосистемата на българските предприемачи. „Ще бъде включен и Надзорен съвет“, обяви Пулев и подчерта, че в момента Фондът на фондовете оперира с около 1,2 млрд. лв. пари на българските и европейски данъкоплатци, а тази сума ще стане значително по-голяма в следващия програмен период и затова трябва да се гарантират чисти и прозрачни процеси във Фонда и второ ниво на контрол – именно чрез Надзорен съвет.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама