ЕК попари кабинета: Не може да препродавате руски горива

15:40, 31 окт 22 / Политика 25 2576 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската комисия попари намеренията на служебния кабинет да отмени въведената от предишното правителство забрана за износа на продукти от бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим след 5 декември 2022 г., пише Mediapool.

Миналата седмица стана ясно, че за обществено обсъждане е пуснато решение на Министерския съвет за падане на невлязлата още в сила забрана. Аргументът е, че наложеното от Брюксел през юни ограничение касае само и единствено суровия нефт и нефтопродуктите с произход от Русия или изнасяни от Русия, а не нефтопродукти, които са произведени от тях. Кабинетът развива тезата, че става щом са произведени в България горивата, макар и от руски петрол, са наши и може да се продават. Обяснява се също така, че при спиране на износа Нефтохим ще спре работа, това ще се отрази върху бюджета и местната икономика и дори горивата може да поскъпнат.

Преди ден енергийният министър Росен Христов защити намерението, което било в полза на целия европейски пазар и гарантирало сигурността на региона, и дори обяви пред bTV, че Европейската комисия одобрявала препродажбата на горива с руски произход.

От Брюксел обаче в понеделник заявиха в отговор на журналистически въпрос, че целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни.

България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от ЕС санкции срещу вноса на руски петрол по море заради географското си положение, заяви говорителят на Европейската комисия Даниел Фери, запитан на пресконференция в Брюксел.

Изключението е до края на 2024 г., отбеляза той и допълни, че този въпрос е изяснен в насоките за прилагане на санкциите. Насоките са представени на сайта на ЕК, добави Фери.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:50, 31 окт 22

Тозен Росенчо трябва веднага да бъде уволнен от поста. Пълен идиот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама