Радев: Ще ми се да подкрепяме и почитаме народните будители приживе

10:31, 01 ное 22 / Политика 25 1891 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В Деня на народните будители пред сградата на президентството се състоя традиционната церемония по издигане на националното знаме. Държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Гвардейският духов оркестър изпълни националния химн.

В Гербовата зала на Дондуков 2 президентът отправи приветствие по повод празника.

На 1 ноември си спомняме и почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите, заяви държавният глава.
 
Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата култура това е будителството – една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите, посочи президентът.
 
Според него саможертвата и смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и заедно осветяват пътя на българите към свободата: народната, личната, тази на мисълта и на духа. Затова днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти“, отбеляза Радев.
 
 
Президентът посочи, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме и да не пестим своята благодарност от свян или поради липса на време (...) Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие“, добави той.
 
Румен Радев се похвали, че за пръв път, откакто е президент, на този празник са заедно с председателя на Народното събрание, министър-председателя, министри, ръководители на водещите културно-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама