ПП се отказа от „кални борби“ с ДПС за контрола върху спорт

10:41, 03 ное 22 / Политика 25 2102 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Продължаващата близо седмица битка между ПП и ДПС за парламентарната спортна комисия накрая завърши с победа за движението, след като депутатът му Халил Летифов беше избран за нейн председател.

Развръзката дойде, когато ПП сама се отказа да се бори за поста. Решението съобщи лично Радостин Василев - бившият министър на спорта в кабинета Петков“, когото формацията беше номинирала да ръководи комисията, пише „Сега“. Той се присъедини към ПП, след като в предното Народно събрание се отцепи от тогавашната си партия ИТН.

„Аз не желая да влизам в калните борби на ДПС. Не желая да ставам част от задкулисие, което е далеч от тази парламентарна зала. Задкулисие, вероятно свързано с президентството, с Весела Лечева (служебният министър на спорта - бел.ред.)“, обяви Василев от парламентарната трибуна.

С тези думи той напомни за скандала, който ПП предизвика от миналата седмица, с обвинения срещу назначената от държавния глава Лечева, че се намесва в избора за комисията, за да попречат на номинацията му. След това призова БСП и ДБ, които подкрепяха досега неговата кандидатура, да не гласуват за Летифов, а той самия - да си направи отвод, за да покаже ДПС, че „заравят окопите“.

Депутатът от ДПС обаче получи подкрепата не само на своята група, но и на ГЕРБ-СДС и „Български възход“, а също и на част от депутатите на БСП.

Шум в системата 

Поредна криза в пленарната зала настъпи, когато дойде време да се гласуват номинациите на ПП за председатели на комисията по земеделието - Росен Костурков, и на комисията по правата на човека - Васил Стефанов. При избора на Костурков се оказа, че няма кворум. Това се случи при прегласуване, което направи нещата да изглеждат така, сякаш някой се опитва да саботира избора.

Проверка на кворума показа, че в залата са достатъчно депутати, за да продължи заседанието, което само засили съмненията за провокация при гласуването. Същото се повтори и при опита за избор на Васил Стефанов. Ядосани, депутатите от ПП поискаха нова проверка на кворума, а след това и прегласуване. Пак се видя, че кворумът е наред, и тогава вече Стефанов беше избран, а малко по-късно, след ново гласуване, и Костурков.

От ДПС използваха случая, за да критикуват водещия заседанието Росен Желязков, че решенията на парламента трябва да се приемат с поне 121 гласували - а при последните два избора не беше така. От ПП пък обвиниха ГЕРБ-СДС, че ненужно са се заигравали с кворума, за да спъват работата на Народното събрание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:21, 03 ное 22

Пази Боже от такъв председател като Летифов. ДПС така си признаха, че ИТН са техен филиал, и не допускат отцепник да стане председател. Докато не се закрият токсичните партии ГЕРБ, ДПС, БСП и Възраждане, тази държава няма да се оправи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама