Цените на горивата няма да паднат, но ще има нова схема за компенсация

10:55, 03 ное 22 25 2162 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Цените на горивата няма да паднат, но ще има механизъм за компенсиране. Отстъпката за литър гориво ще бъде над 25 ст. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия.

Тя ще е по подобие на схемата са 25 стотинки на литър, но ще бъде финансирана чрез свръхпечалбите на компаниите от сектора, а не от държавния бюджет. Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на подпомагането, но надеждата на Стоянов е от началото на следващата година схемата да е работеща, каза ден по-рано Стоянов пред БНР.

Служебният кабинет предлага въвеждането на допълнителен данък от 33% на т.нар. свръхпечалби на фирмите, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването. Промяната се прави основно заради „Лукойл Нефтохим“, но ще засегне и други компании. Въпреки че законопроектът е на служебния кабинет, негов вносител в НС е депутатът от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия Делян Добрев. Така законовата промяна влиза за гласуване в парламента без обществено обсъждане и оценка на въздействието, пише „Сега“.

„Европейският регламент от октомври ни позволява да изземваме свръхпечалбите на фирмите и да ги вкарваме в специален фонд, от който да се финансират компенсациите. Чух анонси, че ще има и други идеи в тази посока. Детайлите колко да е отстъпката ще решат те. Надявам се още от средата на месеца бързо да се приемат тези промени“, каза днес ресорният министър. 

До преди година бургаската рафинерия неизменно декларираше загуба и не плащаше данъци в хазната. След промяна в схемата на работа и преминаване към работа на ишлеме Лукойл Нефтохим отчете печалба от 75 млн. лв. за 2021 г., но не е ясно с какъв финансов резултат ще приключи тази година.

Антиинфлационна мярка, която няма да спре инфлацията

По думите му мярката е антиинфлационна, но не е достатъчна да спре инфлацията. Цени не сме видяли да падат в България. Целта ни е поне да се успокоят на тези равнища, каза министърът. Той посочи, че цените на енергоносителите вече са укротени, но сега започват да се качват цените на хранителните продукти. При тях основна роля играят горивата и затова властта се опитва да намали драстичното поскъпване на всички други стоки. Според него септември ще е последният месец, в който инфлацията ще расте. По думите на министъра, ако горивата за бизнеса станат по-евтини, ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – и самите те.

ЕК попари кабинета: Не може да препродавате руски горива

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти. „Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, получените продукти можем да изнасяме в Европейския съюз”, заяви министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама