ГЕРБ vs. ПП: Свада за бюджета и за „сватбарското наддаване“

11:30, 08 ное 22 / Политика 25 3335 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

ГЕРБ покани на експертна среща ПП и те приеха. Двете парламентарни групи се срещнаха днес в парламента. Поканата дойде от председателя на групата Десислава Атанасова. Разговорът между двете партии беше открит за медиите. Под предлога „експертен разговор“ лидерът Бойко Борисов не присъства. 

Основна тема на разговора бе бъдещият бюджет и най-вече дали социалните политики, които предлагат от „Продължаваме промяната“ могат да бъдат изпълнени без да се увеличава бюджетният дефицит над 3%.

Поне базов консенсус 

„Двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. Да потърсим поне постигане на базов консенсус по различни приоритети и политики“, каза в началото Десислава Атанасова (ГЕРБ) и призова: „Да покажем, че можем да говорим без опорки, без клишета, без заклинания".

Тя изброи теми, по които според нея има единодушие - влизане в еврозоната и Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, създаването на нова антикорупционна комисия, разследване на главния прокурор от съдия, съдебна реформа, включваща промени в конституцията и др., пише Клуб Z.

„Продължаваме нашите принципи и обещания за конструктивен диалог“, изтъкна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Обещанията преди изборите трябва да ги изпълняваме и след изборите. Ние оставаме конструктувна опозиция. Това не е разговор за подкрепа на първия мандат“, каза още Петков.

Свада за бюджета 

Според Петков ако се сложат правилните параметри 16-те политики, включително социалните, могат да се изпълнят без да се прави компромис бюджетния дефицит, който да остане под 3%.

Другият съпредседател Асен Василев представи презентация, според която социалните мерки за повишаване на заплати и пенсии са напълно изпълними. Според него БВП за тази година ще е 165 млрд. лв. А за първото шестмесечие ръстът на БВП е около 5%, като за годината ще е 4%. Василев каза, че това е ревизирана база на служебното правителство. За догодина според него БВП ще е 180 млрд. лв.

Според Василев това е увеличение на БВП от 26 млрд. лв. в сравнение с миналата година и спрямо това, което е заложено в актуализацията. Този БВП води до приходи от 11 млрд. лв. повече, отколкото са заложени в актуализацията. Василев пресметна, че всички заложени повишения на заплати и пенсии, данъчни кредити за семейства, средства за гарантиране на цената на природния газ са разходи от 8 млрд. 800 млн. Това означава 2 мрд. и 200 млн. лв. намален дефицит. И прогнозният дефицит става 2,1% от БВП.

„Да помолим служебният кабинет да внесе някаква форма на бюджет“, призова Асен Василев, обръщайки се за подкрепа към ГЕРБ по тази тема. Според него ситуацията е променена и това не може да бъде отразено само чрез удължаване. От ГЕРБ обаче не се ангажираха да подкрепят искането на „Продължаваме промяната“ да се призове служебното правителство да се внесе бюджет.

Сватбарско наддаване 

Делян Добрев (ГЕРБ) заяви, че тази прогноза се разминава с твърденията на министерство на финансите и БНБ. Според него тези прогнози не се правят в парламента, защото тук се прави „сватбарско наддаване“.

Ако това не се сбъдне ние ще похарчим 5 млрд. повече. И ако не можем да ги генерираме догодина ще теглим не 15 млрд. лв., а 20 млрд. лв. дълг“, посочи Добрев.

Василев отговори, че прогнозите за увеличението на БВП не са измислени. Според него Народното събрание редовно променя макрорамката на бюджета. А ако се планира реалистично, а не суперконсервативно, ще има достатъчно приходи за социалните политики.

В края на срещата двете партии се разбраха, че ще има работни групи на експерти по различните приоритети, които да започнат работа.

Борисов: Разговор пред камерите, от това файда няма

Всъщност се случва точно това, което Бойко Борисов каза преди няколко дни. В отговор на поредно настояване на ПП за дебат лично с Борисов, той каза: „Те искат да си говорим пред камерите, файда от това обаче няма. Ще има, ако се разберем по точките. Първо експертите ще утвърдят тези неща, по които аз и те ще говорим“. Кирил Ананиев, назован тогава от Борисов, ще участва във въпросната среща.

За да отида аз на разговор по тия теми подготвен“, коментира лидерът на ГЕРБ, като аргумент да не отиде на срещата. „Те бягат от експертен разговор, искат да направим шоу – да се скараме и да не стане с първи мандат“.

По-късно Бойко Борисов настоя президентът Румен Радев да свика КСНС, „за да се чуе коя партия в кой мандат ще подкрепи“. „Той е мъдър човек, затова оставя време да се уталожат емоциите, и да се водят разговори“, каза Борисов по адрес на президента.

Оказа се, че лидерът на ГЕРБ е оптимист за съставяне на правителство. „Радев също е ангажиран, защото иначе на него се пада основната тежест на кризата през зимата“, завърши Борисов.

Предстои да видим дали след срещата ще има и лидерски разговор. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама