Либерализацията за битовите потребители се отлага за 2026 г.

17:23, 08 ное 22 / Политика 25 1739 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Излизането на битовите потребители на свободния пазар за електроснабдяване се отлага за пореден път. Т.нар. либерализация на пазара ще влезе в сила от началото на 2026 година, решиха днес депутатите в Народното събрание. Те записаха, че домакинствата остават на регулиран пазар до 31 декември на 2025 година. Отлагането на практика е с 3 години, ако няма нови забавяния, пише Клуб Z

Предложението бе внесено от ГЕРБ, откъдето твърдяха, че забавянето е оправдано, имайки предвид енергийната криза и е записано като възможност в реформите на Плана за възстановяване и устойчивост. Изчисленията на Жечо Станков (ГЕРБ) показаха, че, по собствените му думи, ако сега едно семейство плаща сметка за ток от около 180 лв., то при либерализация в този момент щяла да скочи до над 720 лв. 

Подобна теза изрази и ДПС, в лицето на своето енергийно острие Рамадан Аталай. Той смята, че парламентът не си е свършил работата по въвеждането на свободния пазар и не е подготвил потребителите. Той поиска час по скоро да се даде определение и за енергийна бедност. 

Очаквано - идеята бе подкрепена и от „Продължаваме промяната“, но според депутатите ѝ невъзможността за свободен пазар от 2023 година е заради вините на предишните правителства, които не са свършили нищо по въпроса. 

Единствената партия, която се противопостави на решението бе „Възраждане“, защото смята, че тя никога не трябва да се случва за битовите потребители. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:14, 08 ное 22

В България под либерализация разбират само увеличение на цените. Мой колега германец от ГДР, след това в обединена Германия сподели, че веднага са отишли на този либерализиран пазар и сметките за ток са им спаднали драстично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама