Радев поряза „Възраждане“ за референдум за еврото

15:19, 09 ное 22 / Политика 25 2501 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Провеждането на референдум за уредени във вече приети и ратифицирани международни договори въпроси е невъзможно. Така президентът Румен Радев отговори на искането на „Възраждане” за референдум за въвеждане на еврото у нас по време на консултациите за съставяне на кабинет.

Радев обясни, че за организацията за такъв тип допитване до народа има ограничения, поставени и от Конституцията ни. „Международните договори, особено когато се касае за Европейския съюз, са над националното законодателство”, категоричен бе президентът.

БНБ: Не съществува „доклад”, че не сме готови за еврото

Костадинов пък поясни, че партията му иска референдум за запазване на лева, докато доходите у нас достигнат 90% от средноевропейските. Това, според прогнози, цитирани от лидера на „Възраждане”, щяло да се случи след около 20 години, предаде Нова телевизия.

Нямаме задължение за влизане в еврозоната в точно определен момент. При слабите икономики еврото може да се превърне в отрова, вместо в лекарство”, каза още Костадинов.

 „Възраждане“ с готов кабинет, ако вземе третия мандат

Според него най-важната задача пред властимащите в момента е съставянето на стабилен кабинет. „Възраждане” можела да подкрепи всички политически сили, които подкрепят основополагащите за партията ценности. Формацията изрази готовност и да поиска третия мандат, ако се стигне до връчване на такъв.

„В парламента сега очевидно има диалог между глухи – всички повтарят онова, което избирателите им искат да чуят”, коментира още Костадинов.

След консултациите лидерът на „Възраждане” обяви, че по всички поставени въпроси партията е получила отказ от президента. „Поставихме темата за референдум, Радев отговори, че на този етап няма как да подкрепи провеждането на такъв референдум, следователно ще издигнем инициативен комитет и ще направим подписка с цел събирането на 500 000 подписа за провеждането на такова допитване до населението. Поставихме въпроса да се сезира Конституционният съд за даване на оръжия към Украйна, както и за поръчката на самолетите F-16, но и по тези двете точки получихме отказ”, обясни още Костадин Костадинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама