Василев отряза Нинова: ПП вече не иска коалиция с БСП

10:56, 11 ное 22 / Политика 25 2402 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП към момента не са потенциален коалиционен партньор за „Продължаваме промяната“. Причината - подкрепата на социалистите за връщането на хартиената бюлетина. Това се разбра от интервю на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред БНТ.

Той обясни, че партията му вече е провела предварителни разговори с „Демократична България“ за евентуална коалиция, ако вторият мандат за съставяне на правителство достигне до тях. Към момента обаче не се обсъжда подобна среща с представители на БСП, пише „Дневник“.

„БСП към момента не са потенциален коалиционен партньор за „Продължаваме промяната“. Хартиената бюлетина е едно голямо различие, което имаме с тях. Според нас това е начин да се върне статуквото на власт на местните избори. Така статуквото ще си избере кметове с фалшификация на вота. Явно БСП не иска честни местни избори“, добави Василев.

Василев каза още, че не се притеснява от евентуална реакция от бившите си коалиционни партньори. По думите му „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП не събират и 100 депутати, което прави подобна коалиция невъзможна.

Петков все още вижда възможност за коалиция с БСП

На различно мнение обаче беше другият съпредседател на „Продължаваме промяната“. В интервю за „Капитал“, Кирил Петков обясни, че с БСП все още има възможност за коалиция, въпреки някои различията между двете партии в последните седмици. Определи гласуването на „левицата“ заедно с ГЕРБ и ДПС за връщане на хартиената бюлетина като огромна щета и стъпка назад, а за него е било много разочароващо.

„Това е тежък морален проблем. Голяма тема по време на разговорите би била дали могат да си променят позицията по хартиената бюлетина, това би направило много по-лесно да станат наш коалиционен партньор. Ако не го направят - ги връща много назад“, каза Петков, без да изключи партията на Корнелия Нинова като потенциален партньор.

От БСП изненадани

Изказването на бившия финансов министър предизвика реакция от страна на депутат от БСП Румен Гечев, отново пред БНТ. Според него няма нищо сензационно от разминаванията между двете политически сили. Гечев заяви, че е изненадан от реакцията на Асен Василев. Ние си имаме политики, ще преговаряме по политиките, ще направим всичко да се създаде редовен кабинет, каза той. „Хартиената бюлетина е бюлетината на ЕС, „Продължаваме промяната“ обаче се опитват да отстранят последиците, а не причините. Не може в целия свят да работи хартиената бюлетина, а в България да има дефекти, ами дайте да отстраним дефектите. Уж няма място за обиди, а те са обидени на БСП, че не се съгласихме да променим нашето мнение за хартиената бюлетина. Няма място за сърдене“, посочи Гечев. ПП ни постави в неловко положение, с тяхната неприемлива външна политика, която се отразява на икономиката вече и на други аспекти от живота в България, добави Гечев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама