ДПС се закани да брани демокрацията от „мафията на венецуелските машинации“

12:04, 17 ное 22 / Политика 25 1873 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ДПС се закани да брани демокрацията от „мафията на венецуелските машинации“, визирайки бойкота на ПП и ДБ в Народното събрание заради приетите посреднощ в комисия промени в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина.

„Хартиената бюлетина се връща, район „Чужбина“ отпада“: ГЕРБ, ДПС и БСП прекроиха Изборния кодекс по тъмно

„За пореден път се говори за избори и за правила, включително и от хора, които с ясно съзнание, че нарушават Конституцията и законите, се включиха в политическия живот на страната с настроението, че всичко започва от тях. За тях е по-важна венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани“, заяви Карадайъ, цитиран от БГНЕС.

„Ние от ДПС нямаме претенциите историята да започва от нас, но се опитваме да бъдем последователни в политиката. Ние от ДПС сме защитавали позицията да има машини по време на избори с аргументите, че имаше много недействителни гласове по време на изборите, и за минимизиране на недействителните гласове и на съмненията за субективния фактор, сме положили усилия да търсим решения в машините. Имаше и много сгрешени секционни протоколи през годините, и за да подпомогнем работата на СИК, за да няма грешки, затова сме настоявали за машинното гласуване. Само че защитниците на венецуелските машини не подкрепят вота на българските граждани. Когато се вижда, че един модел има дефект, най-нормалното е да се търсят решения. Нека да въведем американския модел на демокрация вместо венецуелската машинация на изборите. В колко щати на САЩ се ползват модела, който ние предлагаме - с оптични устройства?“, каза още той.

По думите му важният въпрос е в доверието в крайния резултат на изборите, в защитата на демокрацията -  „да позволим на всички граждани да могат да упражнят своя вот без да се притесняват дали могат да се справят с една машина или не. От една страна не излизат хората от притеснения за гласуването, от друга страна има съмнения за машинации“, коментира още Карадайъ.

Той обясни и, че след брифинга ще покани за разговор относно ползването на машини по време на избори и изобщо за избори Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Стефан Янев и Костадин Костадинов. „Ние разбрахме през вас, че ПП са отменили срещата с нас относно бюджета, те трябва да дадат отговор защо. Аз призовавам за диалог, който е в основата на нормалността в политиката, а в момента няма отговорност, а само бягство от него и от проблемите на българските граждани и българския бизнес”, подчерта още Карадайъ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама