Прокуратурата пак вика Бойко Рашков на разпит за „Хемус“

16:38, 22 ное 22 / Политика 25 2404 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Прокуратурата ще призове бившия вътрешен министър Бойко Рашков, за да даде сведения, след като в неделя в телевизионно интервю заяви, че е готов да представи документи, които показват, че пари за магистрала „Хемус“ са отивали в партийни каси на ГЕРБ.

Рашков го каза още през януари 2022 г. на излизане от прокуратурата, където беше призован като свидетел, заради което от партията заведоха иск за 100 хил. лв. срещу него. Делото започна миналата седмица, припомня „24 часа“

След Борисов и ГЕРБ съди Рашков заради скандала „Хемус“

„Ще ги изчакам да се налудуват и когато му дойде времето - ще кажа“. Така настоящият депутат от „Продължаваме промяната“ коментира пред Нова телевизия делото за 100 000 лв, което от ГЕРБ водят срещу него за изказванията му, че пари за АМ „Хемус” са отивали в партийните каси.

„Аз не се притеснявам от това. Когато дойде време, съм готов включително и да представя някои документи, в които това е видно. Не мога да се откажа от това, което съм прочел и това, което съм казал, е че съм възприел тази информация по определен начин. Ще ги изчакам да се налудуват и когато му дойде времето, ще кажа“, обяви той. „Донякъде е и оперативна информация, която се съдържа в някои материали. Освен това хората са живи и здрави. Има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София”, каза още Рашков. Той отговори иронично на твърдението на ГЕРБ, че са пострадали от неговото изказване: „Сигурно са изпитали болка, страдание“.

Софийска градска прокуратура обяви, че ще призове Рашков, за да даде сведения за това какво му е известно и с какви документи разполага по този случай. „От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани“, посочва обвинението. От там казват, че подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП на прокуратурата по делото „Хемус“. 

„Обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая „Хемус“. Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани“, пишат от прокуратурата и подчертават, че това е единственият начин, според българските закони, известните на Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона.

От държавното обвинение посочват, че ако бившият вътрешен министър даде конкретни имена на лица или фирми, ще се извършат „всички възможни действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама