Временна комисия ще проверява меморандума с „Джемкорп“

14:57, 23 ное 22 / Политика 25 2049 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Депутатите гласуваха с пълно единодушие от 197 гласа създаването на временна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около подписването и прекратяването на меморандума с „Джемкорп“ по време на кабинета „Петков“.

Депутатите близо 3 часа спориха дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара, предаде БНР.

Аферата „Джемкорп“: обвинения, потвърждения и контра-обвинения

От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен. „Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

От ПП заявиха, че ще подкрепят комисията, но създаването ѝ е напълно излишно. „Очевидно е, че темата е затворена, искате да я претопляте“, коментира Настимир Ананиев.

От ГЕРБ откриха връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената инвестиция за термална енергия като видяха скрита приватизация на енергетиката. 

Тезата на ГЕРБ подкрепи и „Възраждане“. „Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към „Джемкорп" са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката“, каза депутатът Цончо Ганев.

От ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. „Ами аз, ако бях на Ваше място, щях да си скъсам юридическата диплома", коментира Искрен Арабаджиев.

Временната комисия ще работи в продължение на един месец. В състава ѝ има 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:23, 23 ное 22

Много Десислави в тоя ГЕРБ, и се вмирисани. И крайно некомпетентни и тъпи нагаждачки. Да не говорим за скандалното министърче на Радев в енергетиката. Тъпо леке и тотален олигофрен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама