В последния момент: Сърбия и Косово избегнаха сблъсък

10:07, 24 ное 22 / Свят 25 1717 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Косово и Сърбия постигнаха в сряда споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, за който Западът предупреди, че може да разпали етническо насилие, заяви Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

„Имаме сделка“, съобщи Борел в Twitter след постигането на споразумението в Брюксел с посредничеството на ЕС. „Много се радвам да обявя, че главните преговарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на ЕС за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно съсредоточаване върху предложението за нормализиране на отношенията им“, написа ръководителят на европейската дипломация.

Косово планираше от днес да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера.

Предишният опит за договаряне - между премиера на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в понеделник - се провали и Косово беше принудено да отложи влизането в сила на глобите с 48 часа по настояване на САЩ.

„Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства“, поясни Борел. Европейският първи дипломат каза, че ще покани двете страни през следващите дни да обсъдят предложение на ЕС, подкрепено от Франция и Германия, което ще даде възможност на враждуващите страни да нормализират отношенията си, предаде БТА.

Президентката на Косово Вьоса Османи благодари на Вашингтон за съдействието. „Подкрепата им за процеса на диалог между Косово и Сърбия е незаменима. Косово е благодарно“, написа тя в Twitter.

САЩ приветстват споразумението между Сърбия и Косово за слагане край на близо двегодишния спор за регистрационните номера в Северно Косово, заяви в комюнике говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама