Костадинов се превърна в „персона нон грата“ в Македония

11:10, 28 ное 22 / Политика 25 2682 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов се превърна в нежелан гост в Северна Македония, след като от центъра на Скопие обяви, че Македония е българска.

„България и Северна Македония са две държави, а трябва да са една държава – един народ, която „да се простира от Черно море до Охрид“, заяви той в македонската столица при откриването на Културно-информационния център на България. 

„Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се чувстват българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци“, каза той на местните журналисти.

Ковачевски: Такива политици не са желани

Македонският премиер осъди думите на българския политик. „Наистина е неуместно човек, който е дошъл на гости в тази страна, да се държи по този начин… Политици като него мога свободно да кажа, че не са никак желани у нас, защото освен че всяват безредици, освен че всяват нетърпимост между гражданите на двете страни само заради своя политически интерес, тъй като те нямат друг политически дневен ред, освен да получат някои дребни политически точки, като провокират чувствата на нашите граждани, такива политици не са никак желани за мен лично у нас и не е нужно да идват изобщо тук“, подчерта Димитър Ковачевски, цитиран от телевизия „Сител“.



По-рано македонското външно министерство излезе с остра позиция срещу изказванията на Костадинов, „които съдържат териториални претенции към Република Северна Македония“.

„Фактът, че тези изявления се повтарят, този път и в Скопие и по значим и за двете държави символичен повод - откриването на нови помещения на Културно-информационния център, както и в навечерието на Бизнес форума между Северна Македония и България, не можем да не го тълкуваме като опити за подкопаване на силните усилия на двете правителства за насърчаване на сътрудничеството и като организирана провокация, която трябва да бъде осъдена от всички проевропейски политически структури и институции в двете страни“. От там призоваха гражданите на двете държави да не се поддават на подобни провокации, които имат една цел -да попречат на двете страни да задълбочат отношенията си.

Костадинов: Казах историческата истина

„Казах историческата и реалната политическа истина към настоящия момент нещо, което в Македония по принцип не се случва много често“, коментира днес Костадинов в ефира на bTV.

„Какво точно териториално съм отправил към Македония, освен да кажа, че в Македония живеят хора, които се чувстват българи, които говорят на български език, че говорим на един и същи език с хората в Македония. Сега те го наричат македонски, но това не означава, че ние не се разбираме и че всеки един нормален филолог в света знае, че това е диалект на българския език“, попита Костадинов.

Относно изявлението, че „България и Македония са две държави, които трябва да бъдат едно“ той коментира, че това са го искали всички български възрожденци.

„От момента, в който пристигнах в Македония, до връщането си обратно и до буквално ден днешен получавам страшно много поздравления от българи от Македония, които казват: „Най-накрая някой отиде и каза истината на македонските журналисти в центъра на Скопие“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

През почивните дни Костадинов обяви, че партията му ще направи каквото е нужно, за да може случаят със стрелбата по българския културен клуб в Охрид да намери реакция на най-високо европейско ниво.

„Отделно от това ще направим и изслушване на македонските българи в Комисията за българите зад граница“, обяви той в качеството си на председател на комисията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама