Заобикалянето на европейските санкции вече е престъпление

16:17, 28 ное 22 / Свят 25 2253 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Заобикалянето на санкциите става европейско престъпление, решиха днес единодушно страните членки.

Решението бе прието в контекста на руската агресия срещу Украйна. Нарушаването на наложените ограничителни мерки срещу Москва се добавя в списъка на европейските престъпления, включен в Договора за функционирането на Европейскя съюз (ДФЕС).

В момента държавите членки имат различни определения за това какво представлява нарушаване на ограничителните мерки и какви санкции следва да се прилагат в случай на нарушаване. В резултат от това би могло да се стигне до различни степени на прилагане на санкциите и до риск от заобикалянето им. Това може да позволи на лицата, спрямо които се прилагат тези мерки, да продължат да имат достъп до своите активи и да подкрепят режимите, срещу които са насочени мерките на ЕС.

Включването на нарушаването на ограничителните мерки в списъка на европейските престъпления е първата от двете стъпки за осигуряване на сходна степен на прилагане на санкциите в целия Съюз и за възпиране на опитите за заобикаляне или нарушаване на мерките на ЕС.

След приемането на днешното решение Европейската комисия ще представи предложение за директива, съдържаща минимални правила за определянето на престъпленията и санкциите за нарушаването на санкциите на ЕС. Проектът за директива ще трябва да бъде обсъден и приет от Съвета и Европейския парламент, пише БТА.

Според действащите правила „престъпленията на ЕС“ са тероризмът, трафикът на хора и сексуалната експлоатация на жени и деца, незаконният трафик на наркотици и оръжия, прането на пари, корупцията, подправянето на разплащателни средства, компютърните престъпления и организираната престъпност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама