Времето през декември: Ще има ли сняг на Коледа и Нова година?

13:39, 30 ное 22 25 5149 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

През декември времето у нас ще е динамично с чести промени на температурите и фазата на валежите.  

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата.Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите – между 10° и 15°. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – до 70 л/кв.м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв.м., според прогнозата на НИМХ. 

Декември ще започне с валежи от дъжд, в планините от сняг и температури от 4 до 9 градуса, в югозападните райони до 10,11 градуса. В периода от 6 до 7 декември ще вали дъжд главно в северните и източните райони. На 8 декември се очакват валежи от дъжд и сняг, по–интензивни в южната половина от страната с валежи 20-30 л/кв.м, в северните  райони до 10-15 л/кв.м. Дневни температури от 4 до 9 градуса. В планините ще вали мокър сняг. Над 1300 м надморска височина снежната покривка ще достига 15-25 см, повече ще бъде в Рила и Пирин до 30 см. От 9 до 10 декември ще сутрешни мъгли и облаци, без валежи.

Втората десетдневка ще започне с облаци и валежи от дъжд, по планините от сняг. След временното стабилизиране на атмосферата, новите валежни периоди със съществени валежи предимно от сняг се очаква да бъдат от 14 до 17 декември. По-значителни валежи се очакват в южните райони. Дневните температури ще бъдат от -2 до 3 градуса. 

Слабо повишение на температурите с превалявания се очакват през първите дни на третото десетдневие от 19 до 22 декември. Около 24 декември ще се заоблачи и ще превали сняг.

По-динамично време се очаква през последните дни на месеца, когато първо ще се затопли, а от 27 до 29 декември и ще вали дъжд и сняг. В Новогодишната нощ, има вероятност за застудяване и снеговалежи. Повече по количество ще бъдат валежите в Северна България. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама