Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник

10:50, 02 дек 22 / Политика 25 2615 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник – 5 декември, съобщи самият той. „Надявам се, че времето, което дадох допълнително, е било оползотворено по най-добрия начин“, каза държавният глава, цитиран от Нова телевизия.

Това се случва повече от месец след началото на консултациите с партиите - разговорите с ГЕРБ бяха на 26 октомври, и над два месеца след поредните предсрочни парламентарни избори, които бяха на 2 октомври. Радев още след вота обяви намерението си да даде достатъчно време на партиите, които да се опитат да постигнат компромис и да се стигне до съставяне на правителство. По време на консултациите с БСП той обясни и по-подробно как не смята, че предсрочни избори през зимата, около празниците или през януари-февруари ще са добре за партиите, защото ще затруднят предизборната кампания и няма да стимулират избирателната активност, която беше рекордно ниска на 2 октомври.

При последната си среща от цикъла консултации с „Български възход“ Радев обяви, че не вижда партиите да използват за постигането на консенсус отпуснатото им време, а вместо това се занимават с Изборния кодекс.

Парламентарната рулетка

От ГЕРБ-СДС ще имат срок от 7 дни да внесат предложение за кабинет, те вече дадоха да се разбере, че имат управленска програма и готов състав на правителство. Освен това от ГЕРБ обявиха, виждат „Демократична България като евентуален партньор“.

Ако ГЕРБ не успее да си осигури мнозинство в парламента, на ред е втората по численост партия – „Продължаваме промяната“, която също разполага със срок от една седмица. Ако и тя се провали, топката отново отива в полето на президента, който трябва да избере при коя партия да отиде третия и последен шанс за сформиране на кабинет.

Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет - президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори, в рамките на два месеца. Радев вече обяви, че не желае избори през януари и февруари, и ще връчи третия мандат, ако се стигне до такъв, след Нова година.

Ще наложи ли Радев вето на Изборния кодекс? 

Президентът не отговори дали възнамерява да наложи вето на Изборния кодекс. „Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно”, заяви той, след 18-часовото заседание в парламента, на което депутатите на практика обезмислиха машинния вот.

След 18-часов маратон: Машинното гласуване на практика е обезсмислено

На  въпрос какво смята за възможността президентът да не участва в назначаването на шефове на служби, Радев каза следното: „Мисля, че е несъстоятелно партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява връщане към порочния управленски модел. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство на ръчно управление от министър-председателя. Сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама