Репресиите вътре в Русия се усилват, докато страната губи позиции в Украйна

12:00, 03 дек 22 25 1091 Шрифт:
Автор:
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С новия разширен закон, който влезе в сила четвъртък, касаещо чуждестранните медии, руското правителство още по-силно подчерта ограничението на свободата на словото и възможността за опозиция срещу настоящата власт от страна на населението. Всичко това се случва в период, в който позициите на руското военно командване претърпяха съществени поражение на военния фронт в Украйна, като най-отчетливото от тях бе освобождаването на Херсон от украинските войски в средата на ноември.

 Това също така е допълнително доказателство за стремежа на руския президент Владимир Путин да изкорени това, което той вижда като западно либерални ценности. Показателно за което е таксата, която руският парламент отпусна за удължаване на забраната срещу „пропагандата“ на ЛГТБ движението миналата седмица.

 Законът от 2012 г. за чуждестранните агенции, приет въпреки предшестващите го вълни от протести, свързани с връщането на Путин на власт като президент, постановяваше, че чужди организации, обвързващи се с политическа дейност и получаващи финансиране от чужбина трябва задължително да се впишат като чуждестранни агенции и да се изправят пред драконови мерки и ограничения.

 Този закон постепенно беше обновяван от тогава, формирайки малко или много скелета на руското общество от последното десетилетие. От четвъртък влиянието на централната власт бе допълнително разширено, обхващайки не просто индивиди и организации с чуждестранно финансиране, но и такива, които „са получили подкрепа и (или) са под чуждестранно влияние“.

 Задълбоченото четене на закона не предоставя особена яснота какво се разбира под термина „подкрепа“. Дефиницията, която е дадена е следната: „организационна и методологическа, или научна и технологична“. От гледна точка на закона „подкрепа“ може да се тълкува като „упражняване на влияние върху индивид чрез принуда, внушение или други средства“.

 Константин фон Егерт, журналист на свободна практика в Русия, живеещ понастоящем в Литва, споделя, че повечето закони в Русия са такива – дълги и неясни. Според него тази форма на правораздаване е недвусмислен израз на „репресивната система на Путин“, стремяща се преди всичко да всява страх и да парализира опитите за съпротива.

Андрей Солдатов, още един журналист в изгнание в Русия, известен с разследването си на руските отдели за сигурност, казва, че това са част от превантивните мерки на руското правителство, с което то цели да прикрие загубите си на бойното поле в Украйна. „Не може да се предостави добър наратив, обяснение защо Херсон бе предаден“ споделя той. „Най-добрият начин за това е да се вкара елемента на страха“.

 Засилената цензура върху свободата на словото и демократичната свободи в Русия не е случайно и върви ръка за ръка с експллицитните стремежи на Кремъл да омаловажи действията си на бойното поле, наричайки ги „специална военна операция“. Дни след инвазията, Русия ограничи достъпа до Фейсбук, някой западни медии, както и независимите медии в страната. Мирните протести бързо бяха закрити, а мнозина протестиращи и демонстранти – арестувани.

Снимка: БГНЕС

 Тази седмица говорителят на долната камара на Държавната дума, каза, че ново разширение на закона от 2013 г. против ЛГТБ движението, педофилия и смяна на пола би „защитил нашите деца, бъдещето на нашата държава от тъмнината, разпространявана от САЩ и западноевропейските държави

 Разширението в закона е още по-силно оръжие в пропагандната война на Русия в опита й да подчини населението на своите цели. Всеки човек или организация, която се обвърже с чуждестранни агенции, не ще бъдат допуснати до преподавателски работи, няма да могат да оргинизират публични събития и няма да бъдат финансирани от властите.

 Солдатов казва, че разширеният закон вероятно цели работници от държавните институции. „Не е проблем ако си обикновен гражданин и си в този лист“ казва той „Проблемът е ако си доктор, учител или професор в някой университет. Тогава може да затънеш в сериозни мъчнотии, защото губиш работата си

Фон Егерт е по-оптимистичен, заявявайки, че разширението на закона само по себе си ще се провали с разобличаването на неговата безполезност.Те вече изпуснаха момента и тези, които са активни и представляват някаква опасност са или вече арестувани, или са вече извън страната. Така че кои всъщност се опитват да заплашат? Не е много ясно

 С отслабването на силите на Русия в Украйна, Фон Егерт вижда закона като израз на слабост, отколкото на сила.

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама