Атанасов пусна запис на кмет на ГЕРБ за манипулация на вота

15:29, 02 дек 22 / Политика 25 2849 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Запис, с който да изобличи ГЕРБ в манипулирането на вота, пусна от парламентарната трибуна Атанас Атанасов от „Демократична България“ по време на дебатите по второто четене на Изборния кодекс.

С него той искаше да демонстрира как се дават инструкции да се правят невалидни бюлетините.

Атанасов обаче беше прекъснат от председателстващият Йордан Цонев, който му обясни, че ако има навика да използва записи от предишна служба, това не се прави в Народното събрание. Затова съпредседателят на ДБ разказа, че става въпрос за запис на кмет на ГЕРБ, който оценявал усилията на активисти да купуват.

Чрез този запис ясно си личи, защо е тази борба на ГЕРБ да въведат само хартиеното гласуване, заяви след това Атанасов, който даде специален брифинг в кулоарите на парламента и пусна записа на журналистите, предаде „24 часа“.

В него се казва това: „Това е, което имаме като невалидни бюлетини в момента, не е този, който искаме да имаме, особено в тази част. Имаме няколко начина да се правят невалидни - имаме квестор в секцията... Знаем, че това е начинът да имаме предимство“. Записът идва от Южна България, като на него се чува този, който анализира поведението на избирателната администрация, посочена от ГЕРБ, каза Атанасов.

Независимо от това, че има машини, те ще бъдат само принтери. На практика това, което ще се брои и ще се вписва в протокола, ще бъдат хартиените бюлетини от една страна, а от друга ще бъдат хартиените разписки, които са от машините, обясни Атанасов относно връщането на хартиената бюлетина. 

Депутатът от ДБ каза още, че е било отхвърлено предложението, поне протоколът, който изработва машината да бъде приложен към изборните книжа, но е станало ясно, че той няма да присъства, де факто няма да има никаква следа от самите машини. 

Според него хората на ГЕРБ в секционните комисии унищожават хартиените бюлетини. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:01, 02 дек 22

На предишните местни избори в София в последния час на гласуването, на нашата улица, където в общински жилища живеят предимно роми, се напълни с едни големи джипове /това са ромските барони, купувачи на гласове/, и ги подкараха към секциите. Та самоковската селянка, така ги спечели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама