Открадната картина на Кандински е продадена на търг в Германия, твърди Полша

13:20, 04 дек 22 / Култура 25 1330 Шрифт:
Автор:
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Културният център на Полша излезе с остра критика към немската търговска къща, продала картината на руския художник Василий Кандински. Става въпрос за неименуван воден акварел от 1928 г, който полските власти смятат, че е бил откраднат от Варшавския национален музей през 1984 г.

Купувачите на картината съобщиха, че са провели разследване с помощта на полското министерство на културата, което е установило, че картината е била открадната. Въпреки това не е имало никакви правни възражения по време на търга. Сумата, за която е продадена картината е 310 000 евра.

Берлинската търговска къща Grisebach, под въздействието на гневната реакция на Полша, е взела решение да спре финализирането на сделката.

Длъжностни лица от Варшава казват, че картината има печат на гърба, свидетелстващ за оригиналното място, от където е бил взета.

Полският консул в Берлин, Марцин Крол, е присъствал на въпросния търг, но не е могъл да предотврати сделката. Той казва, че картината към момента е качена в базата данни на Интерпол за откраднати произведения на изкуството.

Немската търговска къща действаше като ограда за откраднати творби“ написа полският министър на културата, Пьотр Глински, в Туитър „Продаде Кандински, без да знае, че е откраднат от полски музей“.

Министерството каза, че ще предприеме правни действия в опит да си възвърне картината, описвайки действията на търговската къща като „крайно неетични и противни на стандартите, които трябва да се следват от международния пазар за произведения на изкуството

В писмено становище търговската къща заявява, че е положила възможно „най-големите грижи“ в проверката си върху собствеността на водния акварел и е стигнала до „ясното заключение, че е нямало никакви правни пречки относно нейната продажба. Въпреки това е решила да потърси разглеждане в съда и е замразила всякакви опити за последвала продажба, до получаване на пълно правно разяснение по казуса.

Заместник външният министър, Аркадиус Муларсчук, с нотка на провокативност отбеляза, че продажбата е отражение на нежеланието на Германия да възвръща минала собственост на Полша. „Те не желаят да върнат важна културна собственост, каквато са откраднали от Полша. Главният проблем за нас е, че немският закон покровителства подобна кражба. Това не говори добре за закона в Германия като цяло споделя той пред BBC. Законът в Германия позволява подобна продажба, понеже творбата след период от 30 години вече не се счита за открадната, добавя той.

В цялата ситуация аз виждам по-голям проблем и той е, че немското правителство и Германия като цяло изпитва задръжки относно компенсацията и откраднати ценни вещи, както и културни имоти, иззети Полша. Мнозина от тези имоти в момента се намират на немска територия“ каза той.

Аркадиус Муларсчук беше ръководител на парламентарна комисия, която изчисли загубите на Полша от нацистка Германия в периода 1939-1945 г. на 6. 22 трилиона зилоти ( о.к. 1,4 трилиона евра). През октомври полското правителство изпрати дипломатическа нота до Берлин, изискваща компенсация за въпросния период.

Немското правителство счита въпросът с военните репарации за приключен заради споразумението от 1953 г. между Източна Германия и СССР, спрямо което тогавашните власти на Полша оттеглиха всички свои искания.

Полша обаче сега заявява, че това споразумение е невалидно, защото тогава страната е била под влиянието на Съветския съюз и фактически не е била свободна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама