Оконачателно: България изпраща военна помощ на Украйна

13:50, 09 дек 22 / Политика 25 2219 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът реши България да изпрати подготвената военна помощ за Украйна. „За“ гласуваха 148 депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“. 46 депутати от БСП и „Възраждане“ гласуваха „против“, а един от „Продължаваме промяната“ - „въздържал се“, пише Mediapool

Темата се обсъжда публично в Народното събрание, след като БСП се опита да провали заседанието, а депутат от партията започна да излъчва на живо в социалните мрежи със собствения си телефон дебатите, започнали в закрито заседание.

Одобряването на военната помощ влезе като извънредна точка в дневния ред на депутатите в петък сутринта. Предната вечер военната помощ бе одобрена на съвместно заседание на комисиите по отбрана и външна политика.

България подготви помощ с леко стрелково оръжие и боеприпаси, като според военния министър Димитър Стоянов тя отговаря на необходимостта на Украйна. България обаче отказа да изпрати самолети и зенитени комплекси C-300, oт каквито Украйна се нуждае най-много. 

Нарушение на правилника

Малко след началото на заседанието депутатите от БСП влязоха в разрез с правилника на Народното събрание, като си позволиха да излъчат част от закритото заседание във Facebook.

На призивите на зам.-председателя на парламента Росен Жлязков да изключат мобилните си телефони и да не разпространяват класифицирана информация, те отговориха, че просто държат устройствата в ръка и не правят нищо нередно. В крайна сметка Желязков наложи глоба на Георги Гьоков. Действията на водещия заседанието предизвикаха гневни изблици както от страна на БСП, така и на „Възраждане“, които поискаха дебатите незабавно да бъдат прекъснати. Те успяха да постигнат целта си и бе решено заседанието да продължи пред камерите. Документите с гриф поверително обаче няма да бъдат разкривани.

Процедурни хватки

БСП, които заедно с „Възраждане“ са единствените противници на изпращането на оръжия на Киев, използваха редица процедурни хватки, за да отложат заседанието. Депутатите на столетницата направиха опит да разместят дневния ред, защото според тях има по-важни проблеми за решаване от оказването на военна помощ.

Започвате деня с ботушите, няма смисъл да наритвате Народното събрание“, заяви Георги Свиленски от БСП. Той посочи, че одобряването на военна помощ не е било обсъдено на председателски съвет какъвто бил редът. Затова той настоя вместо това да се гласува законът за училищното образование, за да има безплатни учебници за децата.

След като предложението му бе отхвърлено, от БСП продължиха с други предложения за промени в дневния ред – законите за местното самоуправление, за обществените поръчки, за водите и др. Социалистите дори предложиха промени в дневния ред с вече оттеглени точки. Едно от исканията им бе да се гласува меморандум с Обединените арабски емирства вместо помощта за Украйна, пише Mediapool.

Опитите им обаче бяха отхвърлени от ГЕРБ ПП, „Български възход“, ДПС и ДБ, които си спечелиха прозвището „коалиция на войната“.

Коалиция на войната срещу коалиция за руски мир

„Коалицията на войната доказахте, че не ви е важно, не ви интересуват безплатните учебници, възобновяемите източници, обществените поръчки. Нека българските граждани да видят лицемерието на пленарната зала”, заяви социалистът Георги Свиленски. Той призова кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски още днес да върне мандата и да каже, че единственото му условие е да изпрати оръжие за Украйна.

Иван Иванов от БСП допълнително наля масло в огъня, като заяви, че депутатите трябва да помислят за „чувалите с трупове“, които ще изпратят в Украйна. „Едва ли ще станем по-добри, ако пратим оръжие и ще ни приемат директно в Шенген. Това е унижение“, каза Иванов. На това изказване реагира водещият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ, който помоли Иванов да не всява страх.

От БСП дори попитаха останалите депутати дали ще се запишат доброволци, когато се наложи в Украйна да се пращат хора - предложение, каквото никога не е обсъждано.

Отношение взе и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който отговори на обвиненията, че е част от „коалицията на войната“ с това, че БСП и „Възраждане“ пък са представители на „коалицията за руски мир“. Иван Ченчев от БСП пък изрази мнение, че ако се направи анкета, ще излезе, че само две трети от българите подкрепят изпращането на оръжие на Украйна. 

За да намали децибелите, Росен Желязков обяви 15 минути почивка.

В кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че военната помощ за Украйна е „критично опасно решение“ за България и че заседанието трябва да бъде открито и на него да присъства и президентът Румен Радев. „Снощи късно от външната комисия и комисията по отбрана са взети решенията за изпращане на оръжия и те са критично опасни за България. Тези решения са взети по тъмно, скрито от българските граждани. Ние искаме Министърът на отбраната да разсекрети документа, чрез който дава оръжия за Украйна. Призовахме Радев да присъства на обсъждането на въпроса за изпращане на оръжия за Украйна, самият той се обяви против такова изпращане. Трето и най-важно ние искаме заседанията да бъдат открити, прозрачно проведени пред българските граждани“, добави още Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Гордостта на България 19:33, 10 дек 22

Депутатите от 48-то Народно събрание, гласували за изпращане на оръжие на Украйна:
https://pastebin.com/7hjLpWsu

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама