Кабинетът Габровски - в търсене на изгубения разум или алиби за нови избори?

12:00, 13 дек 22 / Политика 25 2090 Шрифт:
Автор: Дария-Лора Дачева

Патовата политическа ситуация ни прави свидетели на патови политически ходове. Опитите на всички политически субекти да оневинят себе си и да посочат останалите с пръст води до ситуация на блокаж на системите и нулево функциониране на институциите. 

Такъв опит ни поднесе и вчерашният ден с представянето на проектокабинета на проф. Габровски пред президента Румен Радев. Силно впечатление направиха съставът и кадрите, които кандидатът за министър-председател внесе. Необичайно, всеки един от тях е с грандиозен опит в сферата си и с име, което се е доказало през годините. Тенденцията за фаворизация на експертните правителства наблюдаваме още от протестите през 2020 г., когато гражданите показаха, че имат нужда от промяна, която беше удовлетворена през изкарването на непознати лица, акцентиращи на уменията и образованието си от чужди университети - нещо, към което ГЕРБ не се целеше през своето 12-годишно управление (залагаше се на разпозваеми кадри, които са партийни). 

Проектокабинетът, представен вчера, показва заявка за “влизане в тренда”, макар и с малко закъснение. Дори да имаше опит за такава кандидатура на президентските избори с проф. Анастас Герджиков, то спекулациите около неговата връзка с ГЕРБ омаловажиха изцяло усилията за дисоциация на кандидата от издигналата го партия. 

Все по-надигащото се обществено недоволство у нас може и да е причина за предлагането на този технократски кабинет, около който да се обединят и леви, и десни, и хора на президента. (напр. Миглена Тачева - министър на правосъдието в Тройната коалиция; д-р Мартин Захариев - депутат от БСП по времето на Пламен Орешарски; Прошко Прошков - част от ДСБ, а в момента общински съветник от ГЕРБ-СДС; Драгомир Заков - министър на отбраната в кабинета “Петков”; Николай Павлов - бивш директор на “Булгаргаз” и смятан за приближен до Румен Радев и т.н.) При все това, технократските правителства са подходящи за мирни времена, но не и за кризи - няма кой да поеме политическа отговорност. 

Това обаче не е задължително опит за нормализация на политическата ситуация или за търсене на консолидация около едни “надпартийни” кадри. Залогът за съставяне на правителство в така създалата се ситуация и то по-малко от година преди местните избори е абсолютно нерентабилен - нито един политически субект не би поел риска да бъде “жертвеният агнец” в името на това да има кабинет на всяка цена, защото развоят на събитията е предизвестен - няма как да изкара пълния си мандат, а това означава и провал на местните избори. 

Снимка: БГНЕС

Най-вероятното намерение на ГЕРБ-СДС е да предложат изключително компетентни кадри, знаейки предваретелно, че няма да бъдат подкрепени. По този начин в бъдещата си предизборна кампания ще имат абсолютното право да посочат с пръст останалите политически формации и да ги обявят за деструктивни. 

Не трябва да забравяме и капана, който се отваря пред “Продължаваме промяната”, а именно да върнат мандата или да предложат кабинет, но в тясна коалиция само с “Демократична България”, а не по подобие на ГЕРБ-СДС -  реверанс към опонентите с широкоспектърен експертен кабинет. Това би било знак за тотално нежелание за диалог, което няма да бъде добре прието от напрегнатия електорат. 

Независимо какви експерти биха включили в своя проектокабинет от ГЕРБ-СДС, предварително е ясно, че няма да бъдат подкрепени. Единственото, което ще се случи с кадрите от днешното предложение, е че част от тях ще бъдат дискредитирани от обществото. 

Промяната на политическата система от многопартийна към двуполюсна от миналата година насам затруднява индивидуалистичните настроения сред държавническия елит. Ако през 2020 и 2021 г. общественото мнение бе крайно разединено и реваншистко, то в момента е по-скоро силно притеснено за очакващата го икономическа криза и се надява на достигане до някакъв политически консенсус. Това обаче по-бавно достига до партиите и техните лидери и те продължават агресивната реторика и отказ от работа по същество.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:14, 13 дек 22

Толкова некомпетентна статия не съм чела отдавна. Особено за двупартийната система в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама