Унгария вдигна ветото върху 18 млрд. евро за Украйна

10:12, 13 дек 22 / Свят 25 2093 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Постигнат компромис за отпускане на европейски средства за Унгария, което направи възможно премахването на резервите на Будапеща относно отпускането на макрофинансова помощ от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 г., съобщи чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Постоянните представители на страните членки на ЕС гласуваха по принцип помощ от 18 млрд. евро за Украйна, минимален данък от 15 процента за големите компании, одобрението на Плана за възстановяване на Унгария и споразумение за условия“, посочи чешкото председателство в своя акаунт в Тwitter.

„Пакетът ще бъде потвърден с писмена процедура“, уточни чешкото председателство. Процедурата ще бъде задействана в сряда, каза дипломатически източник.

Унгарският премиер Виктор Орбан отказа да даде съгласието на Унгария за предоставяне на тази макрофинансова помощ на Украйна, ако унгарският план за възстановяване и кохезионните фондове, предвидени за неговата страна, бъдат блокирани от нейните партньори.

Будапеща отказваше също да даде съгласието си за минимален данък от 15% за големите компании.Постигнатото снощи споразумение е фактическо дезавуиране за Европейската комисия, която препоръча замразяване на 7,5 млрд. евро от еврофондовете, предназначени за Унгария, считайки, че последните реформи, приети от Будапеща за борба с корупцията, все още не са достатъчни.

Изплащането на 5,8 млрд. евро от плана за икономическо възстановяване, представен от Будапеща, също беше спряно до прилагането на реформи в областта на върховенството на закона, пише БТА.

Държавите-членки са взели предвид последните мерки, приети в сряда от унгарския парламент за изпълнение на условията, наложени на Унгария.

Постигнатият снощи компромис намалява замразените европейски средства до 6,3 млрд. евро, за да накара Будапеща да изпълни мерките, изисквани от нейните партньори, посочи дипломатически източник.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:30, 13 дек 22

Може да плюят по Орбан, но ако и ние имахме такъв политик, който да защитава на първо място националните ни интереси, сега щяхме да сме в Шенген!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама