Радев е убеден, че следващата година България ще влезе в Шенген

11:11, 15 дек 22 / Политика 25 1950 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Убеден съм, че България ще влезе следващата година в Шенген. Това обяви президентът Румен Радев, който е в Брюксел. 

Той добави, че това ще се случи най-късно през октомври. „За тази дата имаме по-голяма подкрепа и ще направим всичко възможно и да е по-рано“, заяви Радев.

По думите му това е важно за развитието на страната, за европейското бъдеще на България, за възхода на българската икономика, за стандарта и качеството на живот в България. Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма, допълни Румен Радев.

Според президента влизането на България в Шенген означава по-голям приток на чуждестранни инвестиции в страната ни. Това е борба за нашето достойнство. „За първи път България получава таква подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. Оценяват се всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция, ние разкриваме все повече нелегалните мрежи - транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми“, добави държавният глава, цитиран от БНТ.

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии. „България е изпълнила всички технически критерии, все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно“, каза още Румен Радев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама