Косово подаде кандидатурата си за членство в ЕС

15:17, 15 дек 22 / Свят 25 2310 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Косово официално подаде кандидатурата си за членство в ЕС. По този начин премиерът на страната Албин Курти постави началото на процес, който може да отнеме години, ако не и десетилетия, и зависи от нормализирането на отношенията със Сърбия, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. 

Най-тежкият ден за Вучич: Нови сблъсъци между косовската полиция и етнически сърби

Курти предаде кандидатурата на Косово в столицата на Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС. Само преди дни той заяви, че официално, че Косово ще кандидатства за присъединяване към Европейската общност. 

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година. 

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и 5 страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. 

Косово беше единствената страна в региона, която досега не беше кандидатствала за членство в Евросъюза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама